Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравното министесрство ще даде на прокуратурата нарушенията в болницата във Враца

Жители на града протестираха в защита на здравното заведение

| обновено на 05.10.17 в 19:30
Снимка: Жоро Александров



Министерството на здравеопазването изготвя доклад за нарушенията в МБАЛ "Христо Ботев" - Враца, който ще бъде даден на прокуратурата, съобщи по-рано здравният министър Николай Петров.

Преди това стотици врачани блокираха за половин час движението по един от главните булеварди в знак на подкрепа на Врачанската болница. Лечебното заведение е пред фалит, а в петък изтича срокът за подаване на колективна оставка от целия медицински персонал.

Протестът събра широка обществена подкрепа:

Да обърнат внимание на нашата болница, защото имат нужда хората от лекуване. Ние сме хора всичките болни, макар че аз съм възрастна жена, но има деца, които трябва да се лекуват.

Не може една болница, която обслужва 100 000 човека тук в областта, да я закрият ей така, с лека ръка. Къде ще се лекуваме утре ние – питат протестиращите.

С протестиращите се срещна кметът на Враца Калин Каменов, който обясни, че днес по-късно е поканен на среща в Министерството на здравеопазването, което държи 76 на сто от собствеността на болницата. В петък, когато изтича срокът за подаване на колективната оставка на медицинския персонал, се събира на извънредно заседание Врачанският общински съвет.

Д-р Димитър Цолов, завеждащ отделението по образна диагностика, обясни:

Ние не абдикираме от нашите служебни задължения, дори в момента с подписани молби за напускане на работа, които ще декларираме евентуално утре, ние продължаваме да си изпълняваме своите служебни задължения. Днес съм обслужил между 14 и 15 планови пациенти плюс една катастрофа. Смятаме за необходимо вече да предприемем едни по-активни действия, защото много се изговори по въпроса. Този проблем не е от сега. Той е от години.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ива Антонова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!