Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Руски авангард" предизвика фурор в НДК

| обновено на 05.10.17 в 17:25
Снимка: БТА

Екстремен лукс - така можем да наречем с две думи събитието, което събра хиляди почитатели на руския диригент Валерий Гергиев и Оркестъра на Мариинския театър - Санкт Петербург в зала 1 на НДК. Солист в концерта, наречен "Руски авангард", беше една от големите звезди на руската клавирна школа в момента - Денис Мацуев. Прозвучаха три мащабни произведения: Концерт за пиано и оркестър №4 от Сергей Рахманинов, "Пролетно тайнство" от Игор Стравински и Симфония №4 от Дмитрий Шостакович. Руските музиканти направиха показно за най-високо световно ниво!

Екстремно е всичко, което се случва около маестро Гергиев - по време на активен репетиционен период за концерти с Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, той прелетя до София. След перипетии с полетите все пак кацна в късния следобед, беше приет от президента на България Румен Радев, който му връчи орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен и след това се отправи към зала 1, където трябваше да се направи фина настройка на озвучаването на двойния състав на оркестъра и солиращото пиано.


Денис Мацуев

Не по-малко екстремно живее и работи и пианистът Денис Мацуев - изнася по 250 концерта годишно в различни точки на света. По думите му това, което го лекува, е сцената. Начинът да си почива и зарежда най-добре е на фестивала му в Иркутск, където кани всички звездни гости заедно с него на парна баня. Приливът на сили идва след потапянето в студените води на езерото Байкал.

Ексклузивното интервю с Денис Мацуев и пряк репортаж от концерта на Оркестъра на Мариинския театър с диригент Валерий Гергиев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!