Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С „Амадеус” започна сезон 2017/2018 на Британския национален театър

| обновено на 05.10.17 в 20:36


Една от най-хубавите възможности, които ни дават технологиите на днешното време, е да се чувстваме граждани на света дори и без реално да пътуваме из него. Можем да следим сезона на най-големите театри от екрана на компютъра или в близкия киносалон.

Тази седмица започна киносезон 2017/2018 на Кралския национален театър в Лондон – форумът, който събира в залата на Синема Сити цвета на българския театрален елит и англоговорещите ценители на театъра от най-високо качество. Първата пряка прожекция от Кралския национален театър привлече като с магнит и нас, ценителите на музиката и музикалния театър – „Амадеус” на Питър Шафър.

Обичате ли да четете пиеси? Кой е най-хубавият филм по театрална пиеса, който сте гледали? За мен в Тор 3 е „Амадеус” на Милош Форман. Не съм предполагала, че след филмовия шедьовър, направен с много по-силната и богата технологична палитра на седмото изкуство, театралният спектакъл може така силно да ми въздейства! Обяснението е в завладяващата актьорска игра, в режисьорските „хрумки” на Майкъл Лонгхърст, в перфектния звуков дизайн на Пол Ардити, в традициите и в технологичните възможности на театър от най-висока класа като Кралския национален театър в Лондон! Към моето възхищение добавям, както правя по традиция, впечатленията на зрителка до мен в киносалона и на един от големите български актьори, които срещнах в залата на Синема Сити – Веселин Ранков. Чуйте в звуковия файл.

Ако отидете на някоя от следващите прожекции от киносезон 2017/2018 на Кралския национален театър в Лондон, ще откриете и кой български оперен режисьор следи с бляскав поглед тези изключителни събития. Следващата прожекция на „Амадеус” на Питър Шафър е на 4-и октомври от 19 ч. в Синема Сити.

На 7-и октомври очакваме първата прожекция от новия киносезон на Метрополитън опера в Ню Йорк – на „Норма” от Белини. На 11-и октомври ще започне новият киносезон на Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън” – с „Вълшебната флейта” от Моцарт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!