Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 ноември България се прекланя пред светлината на будния дух и прогресивната мисъл

БНР Новини
Ана Вълкова
Снимка: Гергана Манчева

Първи ноември е общобългарски празник за възпоменание на далновидните българи, превърнали се в духовни водачи на нацията. На тази дата почитаме делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете ценностите, морала и вярата на народа ни. Празникът е наречен Ден на будителите, а думата „будител” има санскритски корен – буда и означава зрящ, буден. Денят на народните будители има почти 110 годишна история. Инициативата е на учителите от Пловдив, които се събрали и решили, че в деня на Св. Иван Рилски Чудотворец ще честват и Празника на възрожденските будители. Актът им бил своеобразен протест срещу забравата на големите личности от Предосвобожденска България. Тогавашното Министерство на просветата възприело инициативата от Пловдив и я наложило в цялата страна. Трябва да се отбележи, че Денят на народните будители възниква в тежко време на духовна разруха и национална покруса след Първата световна война. Мечтата за обединение на всички българи в свободна и благоденстваща държава токущо се била сринала, а това вещаело разпад и униние на нацията. В такъв момент народните водачи потърсили упование в примера на най-тачените личности от миналото, които със силата на мъдростта и словото извели народа от мрака на безпросветните времена и чуждото подтисничество.

Днес живеем в технологичен свят и лесно можем да се загубим в необятното море от информация. Затова пак търсим примера на хора, които можем да наречем съвременни будители. Те са личности със сетива за стойностните неща в живота ни. Хора, които не се изкушават от парите и славата, а показват привързаност към род и родина. Съвременните будители няма да откриете в шумната тълпа по улиците и площадите. Те говорят ясно и смислено, в очите им проблясва сълза, когато рецитират патриотични стихове. Най-много опит черпят от книгите. Искат да предадат интереса към знанието на останалите.

Такъв искрен будител от ново време откриваме в читалището на малкото карловско село Кърнаре. Повече от 30 години Ана Вълкова прекарва времето си в библиотеката. Повечето деца там буквално са израснали с приказките, които тя им чете всеки ден. Самата Ана Вълкова казва, че Кърнаре е европейско село, защото има всичко и най-вече прекрасни учители.

За съжаление сега все по-малко хора четат и дори по-големите деца сричат. Това е масово явление, защото предпочитат да се занимават със смартфоните и таблетите. Аз всеки ден, особено през ваканцията, събирам децата в читалнята на библиотеката. Винаги намирам време да им почета книжка. Карам ги сами да четат на глас, правя диктовки и после проверявам грешките. На някои това им изглежда страшно, но като видят, че на никого не се карам, се успокояват и идват при мен с желание. Също така решаваме задачи заедно, уча ги на таблицата за умножение. Често организирам разходки до местни природни и исторически забележителности. Разказвам за историята и личностите от нашия край. Така и за мен времето не е загубено, защото съм сред деца. Всички ме чакат точно в 13 ч. пред библиотеката, за да започнем с нашите занимания. Не мога да си представя, че децата ще дойдат, а читалището ще е заключено, затова не излизам във ваканция през лятото.

Ние, читалищните дейци, сме хора, които дават всичко от себе си, за да има живот в общността, за да повдигнем духа на този заспал народ, казва Ана Вълкова. И тази година Денят на народните будители предизвиква у нея размисъл за младите хора и тяхното възпитание.

Аз съм много възмутена от навлизането на един не български и не православен празник, този Хелоуин. Даже го ненавиждам, когато разбера, че в някое училище правят маскарад, вместо да празнуват Деня на будителите. Ние, българите, имаме прекрасен празник през пролетта, Сирни заговезни, когато можем да се маскираме – от бебенца, до възрастни и всички да сме заедно. Тук в Кърнаре традицията е жива. Палим голям огън и около него минават маскирани кукери в овчи кожи. Този празник си е наш, български, а какво ще правим ако заменим обичаите си с чужди?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50