Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талин – дигиталната столица на ЕС

Талин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Безспорно Талин е дигиталната столица на ЕС, където с чип на личната карта можеш да се възползваш от 400 услуги – от гласуване на избори, през плащане за паркинг място до издаване на лекарска рецепта, а вече четвърти месец Талин е и кормилото на европейската политика, като страна-председател на Съвета на ЕС, изумявайки с това как една малка балтийска държава може да бъде лидер на политики, залагайки на новото поколение политици и с акцент върху иновациите. 

Разположен на Южния бряг на Финския залив, Талин е само с около 400 000 жители. Намира се на цели 1855 км от София.

От София до столицата на Естония – Талин – няма директни полети, немалко българи избират да опознаят Естония, пътувайки с автомобил, но най-достъпният начин остава самолетният превоз с прекачване. На летището ни посреща ненатрапващ се рекламен банер, пожелаващ  "Добре дошли в Естония" и напомнящ, че сега Талин е столицата на Европейския съюз. Летището е обзаведено в минималистичния, типичен за Скандинавието изчистен стил с обособени места за почивка и приятелски детски кът, със стена за обмен на бизнес контакти и красив роял, разположен във фоaйето, който разказва историята на Талин, започнала още през 18-и век, като един от основните производители на този класически музикален инструмент.

Местните жители се шегуват, че летището на Талин се намира в града и не са далеч от истината, защото то е разположено само на 5 км от градския център, а дотам доскоро можеше да се стигне с автобус без шофьор, по пилотен проект, което е поредното доказателство за големия технологичен напредък на прибалтийската държава.

От тази есен бе пусната и нова трамвайна линия, с която за около 20 минути се стига до централните старинни порти на почти напълно запазения стар град, обявен за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, където започва главната туристическа улица Виру, предлагаща както магазинчета за сувенири, така и ресторанти с вкусна храна, а още 200 метра нагоре се намира и Туристическият информационен център в близост до централния площад с кметството, където можете да вземете безплатна карта на града.

Според Герт Касе, който работи там вече 10 години, туристическият интерес към Талин е траен и няма връзка с европейското лидерство сега:

През последните 5-6 години туристите в Талин се увеличават. И тази година е така и това не е свързано с това дали Талин председателства ЕС или не. Туристите, които идват тук, не се интересуват от факта, че в момента Естония е председател на Съвета на Евросъюза. Те идват в Талин заради това, което градът, страната може да им предложи.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Валерия Николова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!