Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Андре Букурещлиев

Композиторът Андре Букурещлиев

В рубриката "Помните ли..." на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт" почитаме един от видните наши съвременни композитори с европейска известност - Андре Букурещлиев, който си отиде от света преди 20 години - на 13 ноември 1997 г.

Блестящ пианист, изтъкнат педагог, писател и музикален теоретик, Андре Букурещлиев е композитор много по-добре познат във Франция, където прекарва по-голямата част от живота си. Самото му име обаче подсказва, че той идва от рода на видни български просветители.


След напускането на страната през 1949 г., когато получава стипендия и заминава да учи в Париж, той се връща в родината само веднъж - за концерт на фестивала "Музика нова" през 1993 г. Едва през последните години в България бяха преведени няколко от неговите книги, а като композитор е почти напълно непознат за българската публика.

Сред най-известните творби на Андре Букурещлиев са цикълът "Архипелази", "Сенки" за струнен оркестър, Концерт за пиано и оркестър, операта "Името на Едип", "Огледало" за глас и оркестър и др.

Чуйте в звуковия файл част от интервю с Андре Букурещлиев, запазено в Златния фонд на БНР, и фрагмент от клавирния цикъл "Архипелази".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!