Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Квартет "Фрош" - десет години с любов към българската музика

Квартет "Фрош"

Цигуларките Негина Стоянова и Петя Димитрова и виолистката Мария Вълчанова наскоро поканиха в състава на квартет "Фрош" виолончелиста Атанас Кръстев и заедно отпътуваха за Москва, където изнесоха концерт в залата на музея "Чайковски и Москва". В програмата, заедно с музика на Шостакович и Стравински, присъстваха и български творби - от Васил Казанджиев и Драгомир Йосифов. Така стартира и проектът "Нова българска музика" на Българския културен институт в руската столица.


Смелите и артистични програми на квартет "Фрош" винаги са съставени с реверанс към съвременната музика. Благодарение на младите и отдадени квартетисти публиката чува произведения, които не се изпълняват у нас, а често присъства и на раждането на съвсем нови композиции.

Бих обобщила, че това е сезон, който по някакъв начин ни дава увереност, че всичко, което досега сме направили, е удовлетворително и ни вдъхва сили да продължим в същата посока, тъй като намерихме много почитатели, много съмишленици - много хора, които даже намериха някакъв стимул и те да се занимават с това, което е наше вдъхновение толкова години - сподели цигуларката Негина Стоянова за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".

Цялото интервю по повод 10-годишнината на квартет "Фрош" и концертите на наша и чужда сцена чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!