Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родилната помощ може да се върне в добрите ръце на акушерките

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На фона на дълбоката демографска криза в страната ни и след като изпратихме 2017 г. като годината с най-малко новородени българчета от четири десетилетия насам, е време да погледнем отново към родилната помощ. Жените, които посрещат новия живот, винаги са били на почит сред българите. Дошло е време, когато техният труд отново ще има огромно значение при избора на семействата да имат не само едно, а повече деца в България.

По време на дискусионен форум в София акушерки от цялата страна подкрепиха декларация за промяна в наредбата от 2006 г., която спъва самостоятелната акушерска практика. Те настояват за регламентиране на акушерските пренатални, постнаталани и патронажни грижи; изработване и приемане на акушерски стандарт, съобразен с европейското законодателство; възможност за реално работещи самостоятелни акушерски практики и стартово възнаграждение от 3 минимални заплати. В искането си те бяха подкрепени от лекари в академичните среди и държавната администрация.

В наредбата трябва да се добави само, че акушерката може самостоятелно да води нормално раждане. А тя ще се справи, защото добре подготвената акушерка познава много по-добре проблемите на родилката, отколкото лекар, който не е специалист в областта на гинекологията – това каза  проф. д-р Атанас Щерев, един от водещите специалисти в страната ни. И формулира стъпките в тази насока:

Първото важно нещо е регламентирането на самостоятелната акушерска практика. Второто да се поддържа високо ниво на обучението, за да не излизат от университетите некачествени кадри. Тази наредба за професията в момента дава възможност на акушерките да разясняват на пациентите какво е здраве и болест, да ги подпомагат емоционално, но в никакъв случай не дава възможност те да водят самостоятелно едно нормално раждане. Там изрично е упоменато, че това става под контрола на лекаря. Имаме огромен резерв в това отношение – 3500 квалифицирани акушерки у нас. И сега често акушерките провеждат сами женските консултации и тук не става въпрос да се откриват кабинети за диагностика на заболявания. Акушерките най-добре знаят какви изследвания трябва да се направят на бъдещите майки.

Ние, медицинските сестри и акушерките, трябва винаги да сме на ниво по отношение на компетентност и информираност, вече сме готови да кажем, че евреме за промяна – казва Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Проблемите на акушерките и изобщо на сестринското съсловие са много сериозни. Всичко, което правим, го правим, за да защитим нашата професия. От своя 20 годишен опит в съсловната организация мога да кажа, че никой до сега не се сеща за проблемите ни, независимо, че често влизаме на среща с министъра или в Комисията по здравеопазване в парламента. Те ни обещават внимание, разбират ни, но нищо не предприемат.

Споделям вашите виждания и затова се включвам в този форум – заяви д-р Лъчезар Иванов, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.




В областта на здравеопазването ние – политиците, сме в дълг към вас – акушерките и в дълг към всички българи. Ние не успяхме да изпълним всички обещания, които бяхме поели и да отговорим на големите надежди за реформи в сферата на здравеопазването. Аз участвах в съставянето на Закона за лечебните заведения, където се предвиждаше да се обособят амбулатории за оказване на акушерски или сестрински грижи. След това обаче този член в закона беше оттеглен и той не придоби онази сила, която трябваше. Едва през 2015 г. се разшири обхватът и се даде възможност на лекарски асистенти, медицински сестри и акушерки самостоятелно да оказват здравни грижи. Въпросът е защо този закон не работи? Една от причините е, че законът не е обвързан финансово по никакъв начин. Финансовите органи, които разплащат здравните услуги, са Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването. Никъде в тези разплащателни форми не е залегнало финансовото подплатяване на самостоятелната акушерска практика.

По време на професионалния форум в София акушерките изразиха намерение да проведат протестни действия през май, ако дотогава не бъдат разгледани предложенията им за промени в наредбата, регламентираща тяхната професионална практика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50