Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американската мечта на Тодор Цачев се сбъдва в Златица

БНР Новини

Тодор Цачев донесъл своята мечта чак от Америка, ала я посадил в малкото българско градче Златица. Оттогава се минали няколко години и всеотдайният му труд се отплатил. Затова и не минава ден, без да се порадва на плодовете й.

Няма значение къде живееш, щом всеки ден се грижиш за мечтата си. Тези думи побират един специален ден, в който Тодор Цачев се влюбил в американските маршируващи оркестри, но и един неравен път, превърнат в личен и единствено възможен. А всичко тръгнало от една студентска бригада в Съединените щати и от един стадион.

СнимкаПрез 2004 г. Тодор се впечатлил от стотиците американски деца с красиви униформи, които свирели и едновременно с това правели сложни фигури с телата си. Завърнал се в България с намерението да основе собствен маршируващ бенд. Прекарал обаче пет години в оркестъра на Музикалния театър и в биг бенда на БНР, преди да започне да чука на врати. В София училищните директори го посрещнали ентусиазирано, но щом чули, че трябват пари за инструменти, му обърнали гръб. Разочарование изпитал и когато наел зала в читалище, разлепил обяви, но нито един ученик не дошъл, дори от любопитство. Тодор обаче не се отказал, купил музикални инструменти със собствените си пари и тръгнал в Челопеч, Пирдоп, докато не стигнал до старопланинското градче Златица, където директорката на местното училище прегърнала идеята, а кметицата му връчила граждански договор с условието веднага да започне.




В София, колкото и усилия да хвърлях да направя оркестър, все удрях на камък, докато в провинцията успях само след няколко опита. Може би защото децата там не са преситени от най-различни дейности и бендът беше нещо ново и интересно за тях – казва Тодор.

Подбрал 16 деца, колкото били и инструментите, нарекъл ги “Маршируващи звезди” и започнал с тях под нулата, тъй като те дори не познавали нотите.

По време на заниманията децата усетиха моето огромно желание и себераздаване и ми повярваха – спомня си Тодор Цачев. – Но днешните деца се мотивират много по-различно, отколкото в миналото, затова и мотивацията е най-трудна за постигане. Без нея обаче не може, тъй като музикалният инструмент е чуждо тяло и трябва да се трудиш вкъщи, за да го овладееш.

Снимка

След като децата понаучили основните мелодии, Тодор Цачев се обърнал към фондация “Америка за България” с молба да им помогнат за униформи. Получил обаче много повече – средства за нови инструменти, за да разшири оркестъра, летни, зимни лагери и множество концерти. Сред изявите, с които музикантите се гордеят, са полуфиналът в “България търси талант”, участието на джаз фестивала в Банско и концертът в Пирин на 2000 м. надморска височина край езерото “Окото”. Най-големият си успех обаче постигат през миналата година в Цюрих на световното първенство за младежки духови оркестри, където не просто свирят с най-добрите бендове, но са единствените чужденци, допуснати на откриването.


Всъщност да свирят на музикален инструмент може би е най-малкото, което те научават в оркестъра
– обяснява мотивацията си да работи с децата Тодор Цачев. – Стремя се да им внушавам много по-съществени неща, като отговорност и самодисциплина, основни морални качества, защото те ще бъдат предпоставка за бъдещия им успех. И бих казал, че бендът помага на децата да открият себе си – вече успяхме да решим няколко на пръв поглед безнадеждни случая, засягащи поведението на някои ученици.

Снимка

Тодор поканил най-големия побойник в училището да свири на барабани в бенда и днес от проблемното му поведение няма и следа. А най-срамежливото момче, което в час по музика не вдигало глава от чина, днес е централен шоумен на бенда. В такива моменти много се радвам, че чрез един училищен оркестър децата намират себе си и променят поведението си към по-добро, добавя с гордост техният ръководител.

Когато се заселил със съпругата си в с. Мирково, 34-годишният Тодор Цачев имал едно дете. Днес той се радва на цели четири и казва, че животът му на село се е променил към по-добро. Щом човек следва мечтите си, няма значение къде е, важното е да се чувства добре.

Снимки: marchingstars.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илиана Иванова

България може да изгуби средствата по ПВУ, предупреди еврокомисар Илиана Иванова

Има реална опасност страната ни да изгуби средствата по Плана за възстановяване и устойчивост , заяви пред бТВ еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. По думите й, политическата обстановка..

публикувано на 14.07.24 в 11:03

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06
Стилияна Николова

Триумф за българските гимнастички в навечерието на Париж 2024

Българските гимнастички, които ще представляват страната ни на олимпийските игри, завоюваха златните медали в многобоя и в индивидуалната надпревара, и при ансамблите в последната си Световна купа преди Париж. В румънския град Клуж-Напока..

публикувано на 14.07.24 в 09:10