Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Простено да ти е! Прости!“

БНР Новини

Сирни заговезни е празник, който винаги се пада в неделя, седем седмици преди Великден. Наричат го още Сирни поклади, Прошчани поклади, Прошка, Прочка, Ората, Сирна запрошка… Това е ден, в който трябва да поискаш прошка от своите близки, но и да дадеш опрощение за грешките на другите. Някога обичаят по искане и даване на прошка се изпълнявал през цялата седмица между Месни заговезни и Сирница. По-младите отивали при по-възрастните, семейните двойки посещавали своите кумове. Покланяли се ниско, целували ръка и казвали: „Прощавай!“ И очаквали отговора „Простено да ти е!“ По традиция, след привършване на тези ритуали и между членовете на семейната общност, фамилията се събира около празнична трапеза. На нея се поднасят различни ястия, баници и млинове, приготвени с  масло, яйца и мляко – продуктите, които са забранени през постите.



Обичаят е запазен на много места и се изпълнява, макар и в осъвременен вариант. Най-радостни са децата, които обикновено участват в „хамкането“, което се прави след вечерята.



Варено яйце или бяла халва се овързват с червен конец или с мартеница (преплетени бели и червени нишки) и се провесват от тавана. За същия конец, но малко по-нагоре връзват и въглен. Най-възрастната жена залюлява конеца и всеки се стреми да хване въглена, яйцето или сиренето, но само с уста, без ръце. Конецът, на който са били завързани се запалва на няколко пъти, като всеки път се нарича – за реколтата, за домашните животни, за задомяване на младите и т. н. Ако гори бързо, това предвещава успех.


В някои места запалвали оратник – дърво, което е разцепено донякъде, а между двете му части е натъпкана слама. Запалват сламата, въртят дървото и викат: „Òрата, кὸпата, дай ми, чичо, мὸмата…“

Сирница се слави и като празник, на който били разрешени доста „пиперливи“ припевки и рими за отношенията между конкретни моми и ергени от селото. Някога палели огньове от слама извън селото, на някоя височина. Момците ги прескачали, а момичетата играели хора.



През тази вечер младите, които са се обвързали с обещания, но не са се оженили през зимата, можели да се разделят – до есента и до първата седянка.

С огъня и неговата продуцираща сила е свързан и обичаят „чилкане на стрели“ ( на някои места наречен „туйкане“). Всеки момък приготвял десетки стрели със заострен връх и поставени в края перки, намазани с катран. Тези стрели момчетата изпращали към дома на своята любима. Затова родителите на неомъжени момичета още през деня приготвяли съдове с вода, покривали покривите с мокри платна и така посрещали горящите любовни признания.


В понеделника след Сирница, наречен Кукеровден, на много места у нас тръгвали маскирани дружини – преоблечени в женски дрехи ергени и женени мъже.



И до днес силният звук на техните хлопки и звънци, както и страховитите им маски, са символ на пречистващата сила, която има власт да прогони злите сили и да даде път на доброто.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30