Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-сръбски взаимодействия в сферата на туризма

БНР Новини
Слободан Ункович – зам.-директор на Туристическата организация на Белград, Мария Лабович, Рената Пинджо, Николина Ангелкова и Вихра Огнянова – управляващ директор на Prim Expo – организатор на „Ваканция и СПА експо"
Снимка: primdesign.com

Кулинарните изкушения, близкият бит и култура, гостоприемството и непринуденото отношение на домакините са онези качества, които все повече българи откриват при пътуванията си в Сърбия. В същото време сръбските туристи са желани гости на Българското Черноморие и в големите ни зимни курорти. Нито туризмът на Сърбия обаче е само гастрономия и гостоприемство, нито пък възможностите за туризъм в България се изчерпват с летните почивки на морето и зимните забавления в планините. Затова и цел №1 на политиката в сферата на туризма е осигуряването на целогодишен интерес към туристическото предлагане. Предпоставките за това са налице, а условията – възможно най-благоприятни от години насам. България е член на ЕС, а Сърбия върви уверено по пътя към еврочленството си. Регионът успя да се успокои от трусовете през 90-те години на миналия век и вече не е най-размирната и несигурна точка на континента.

На този фон и Сърбия, и България имат изключителната възможност да постигнат споразумения от взаимна полза и интерес. В областта на туризма сериозна крачка се очаква да бъде направена през пролетта с подписването на меморандум за сътрудничество. На среща на европейските министри на туризма в София в средата на февруари т. г. българският министър Николина Ангелкова анонсира, че България и Сърбия имат желание да си партнират в разработването на съвместни туристически маршрути, насочени към по-далечни пазари. За да подчертае интереса на Сърбия, в София беше и сръбският зам.-министър на търговията, туризма и телекомуникациите Рената Пинджо. Заедно с българските си колеги, тя откри и най-голямата туристическа борса в България „Ваканция и СПА експо", която за първи път в 35-годишната си история имаше страна-партньор и това беше Сърбия. България ще върне жеста идната година на белградското туристическо изложение . Според Рената Пинджо, добросъседските ни отношения се отразяват изключително ползотворно и на туристическите връзки.

Това, което характеризира отношенията между Сърбия и България, е изключително успешното двустранно сътрудничество във всички области и особено в туризма – казва Рената Пинджо. – В София обсъдихме текста на меморандум за разбирателство и ще го подпишем през април или май т. г. Разбрахме се също да организираме и бизнес форум между български и сръбски туристически агенции, хотелиери и кметове на общини. Искаме да обединим усилията си и като разработим съвместен туристически продукт за китайския пазар. Сърбия е единствената страна в Европа, която премахна визите за граждани на Китай и имаме директна самолетна линия с Пекин. От друга страна, България все още не е член на Шенгенската зона и може да издава визи на китайците. Има и два други проекта, които можем да разработим в рамките на европейските програми за трансгранично сътрудничество. Единият засяга развитието на кулинарния туризъм и пътищата на виното, а другият – културното наследство от времето на Римската империя. Ще се фокусираме и върху сертифицирането на православните културни паметници. След като получим европейски сертификат, ще можем да предложим подобен съвместен продукт и на трети страни.

Наред с бъдещите съвместни проекти между Сърбия и България в туризма, двете страни продължават да представят туристическите си възможности една на друга. България приключи успешно участието си на завършилата на 25 февруари туристическа борса в Белград, а Сърбия ще акцентира на своя туризъм в България още няколко пъти тази годината – казва Мария Лабович, изпълнителен директор на Туристическата организация на Сърбия.

Големи са очакванията ни от българския пазар. Затова и през тази година бяхме страна партньор на борсата в София и сме горди с този факт. С цел популяризиране на нашия туристически продукт, организираме посещения в Сърбия за български журналисти и за представители на туристически агенции. В България също ще направим някои мероприятия. Миналата година в София организирахме Дни на Сърбия. Сега отново планираме нещо подобно, защото наред с по-тесните контактите, които осъществяваме с туристическия бизнес, искаме да стигнем и до крайния потребител на туристически услуги.

Статистиката показва, че в последните 10 години броят на българските туристи в Сърбия се е утроил. Според официалните данни на Републиканския статистически институт на Република Сърбия, през 2017 година страната е била посетена от 91 233 български туристи, осъществили общо над 148 000 нощувки. От друга страна, сръбските туристи са сред най-многобройните чуждестранни граждани, посещаващи традиционно България. Броят им през миналата година е нараснал с над 5на сто спрямо 2016г. и надхвърля 394 000 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35