Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителственият "Еърбъс" ще транспортира блокираните на летището в Тимишоара българи

| обновено на 27.02.18 в 17:28
Снимка: www.mtitc.government.bg

Правителственият "Еърбъс" ще транспортира блокираните на летището в Тимишоара българските граждани, които не успяха да се приберат у нас заради отменен полет. Лошото време принуди стотици наши сънародници  да прекарат нощта на аеропорта в румънския град. 


Ние си искаме в България. Сто човека ще стоим и ще чакаме!? Ние искаме да се прибираме. Тук не спира да валиказа пред "Хоризонт" чакащата на летището Величка Божерикова, част от групата на пътуващите с нискотарифна авиокомпания от Лондон, чийто самолет е трябвало да кацне снощи в Пловдив. 

По нареждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, в посолството ни в Румъния е сформиран кризисен щаб, който да съдейства на изпадналите в затруднение. 

Част от хората от полета вече са в България, тъй като са се възползвали от осигурени от летището автобуси, добави консулът ни в Букурещ Мирчо Иванов:
Първите, които са отпътували с автобуса, вече са преминали граничния пункт при Видин-Калафат. Информацията е потвърдена от българските власти. 

Стотици българи останаха блокирани и в Рим заради лошото време и отменени полети на нискотарифни авиокомпании. Част от тях сами са се организирали да отпътуват с автобуси, а други са настанени по хотели с презаверени полети, добави консулът ни в италианската столица Ермелина Пейчева.

Блокирани българи има и на летището в Париж, където заради усложнената метеорологична обстановка, е бил отменен полет на нискотарифна авиокомпания от френската столица до София. По данни на български граждани, свързали се с българското посолство в Париж, на летище "Буве" се намират около 130 пътници, част от които са българи. 
От българското посолство в Париж са се свързали с местното представителство на авиокомпанията, откъдето са били информирани, че всеки пътник е получил на електронната си поща предложение с възможностите за придвижване с други полети на авиокомпанията. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!