Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер:

Минералната ни вода е уникална

БНР Новини

Село Минерални бани е разположено по северните склонове на Източните Родопи, на 18 км от областния град Хасково. Селото е административен център на община Минерални бани, която обхваща 12 населени места с общо население близо 7500 души. През последните 5 години общината успя да развие курорта, да привлече чужди инвестиции и да стимулира местните предприемачи. Курортът Минерални бани е разположен на добра надморска височина – 300 метра. Районът е със смекчен континентален климат – имаме мека зима, топло лято и продължителна есен, обяснява кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер и продължава:




Минерални бани носи славата си на балнеоложки курорт още от Римската епоха. Доказано е, че през II век населението тук е наброявало над 18 хиляди души. Много богата е археологията в община Минерални бани, а една от тези забележителности– старата римска крепост, се намира в центъра на курорта. Част от нея е възстановена, а в момента търсим финансиране за втората част на проекта за реставрация.

Кокетни къщи за гости, частни квартири, над 15 хотели предлагат прекрасни условия за пълноценен отдих, СПА и физиотерапевтични процедури на гостите на курорта.

Снимка

Легловата база е над 800 легла.Инвеститорският интерес също е много голям и се очаква през настоящата и следващата година да отворят врати още два модерни хотелски комплекса с 4+ и 5 звезди. Туристите са от всички възрасти, обяснява кметът.

Село Минерални бани е със статут на балнеологичен курорт от национално значение още от 1952 г.Минералната вода е хипертермална – между 54 и 59°, и блика от 14 извора с дебит 1500 л/мин. За какво помага най-много водата?

Снимка

Тя е профилирана – за заболявания на периферните артерии от органичен и функционален тип
(болестта на Бюргер), обяснява Мюмюн Искендер. Освен това нашата вода показва отличен резултат при лечението на опорно-двигателния апарат, ставните заболявания, периферната нервна система, гинекологични и кожни заболявания. Минералната вода се прилага и питейно при пясък в бъбреците.

Балнео-туризмът тук успешно се допълва от множеството исторически и природни забележителности. Крепостта "Свети Дух" е най-добре запазената историческа забележителност на територията на общината. Строена е през римско време от големи рустицирани каменни блокове и е служела за отбрана на селището.

Снимка

Следа от римската епоха е запазената и до днес забележителност, известна като “Стъпката на Богородица“– намира се в центъра на Минерални бани. Според историците, това е старинен саркофаг, а местното население е създало легенда, която гласи, че това е стъпката на Богородица, бягаща от преследващите я евреи. Хората вярват, че “чудодейната стъпка” на Божията майка има лечебна сила, носи късмет и сбъдва желания. Затова и християни, и мюсюлмани почитат това свято място.

Друга любопитна забележителност са “Шарапаните”  – изкуствено направени вдлъбнатини в скалите с дълбочина 20-70 см. и диаметър 50-180 см, изсечени от хората преди 2600-2800 години. Всяка шарапана се състои от малко и голямо басейнче с наклонен под и каналче. Името шарапана идва от турската дума шарап и означава вино. Затова се предполага, че в тях древните обитателите на тези места са преработвали грозде за вино.

Снимка

Днес лозаро-винарството е добре развито в община Минерални бани – повече от 300 ха са засадените гроздови масиви, а произведеното там вино е отличено на редица фестивали в Европа и България. Кметът се гордее, че курортът успява да привлече гости с различни интереси: Изградили сме различни атракции – една от най-интересните е терариумът в центъра на Минерални бани.

Снимка

Освен това имаме и много защитени местности, които представляват интерес за природолюбителите – Борака, местността Божур, Момина сълза. Имаме и шест туристически пътеки, по които са изградени навеси за почивка, огнища и барбекюта, възстановени са чешми и кладенци.

Снимка

Наблюденията ми показват, че хората, които посещават курорта, се връщат през различните сезони.

Снимки: mineralnibani.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10