Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Радиодеца“ и известни музиканти с пролетна джаз програма

БНР Новини
Снимка: архив

Най-малките музиканти в „Старата къща“ канят на пъстър концерт на 23 април в Първо студио на БНР. По-голяма част от песните, които ще изпълнят, са от съвременни български автори. „Радиодеца“-та имат в биографията си няколко джаз проекта. Преди години те записаха албум с Биг бенда на БНР, когато негов диригент беше Вили Казасян, по-късно представиха програма и с неговия наследник на пулта Янко Миладинов.

В репертоара ни винаги са присъствали прекрасните песни на Красимир Милетков, Борислава Танева, Владимир Джамбазов, Дора Драганова и др. „Радиодеца“-та обичат да изпълняват музика, в която има "закачка" с джаза – пояснява Илина Тодорова, основател и диригент на състава. – Известно е, че Луис Армстронг за пръв път включва детски глас в своя песен. Това се случва на негов концерт в Берлин през 1959 г. – в "Приспивна песен на чичо Сачмо", която ние също изпълняваме в концерта.



Българските композитори от предишните генерации също са писали в този стил. Ще прозвучат и произведения за деца от Бенцион Елиезер, Александър Бръзицов, Кирил Цибулка. Освен хубави, според мен те са много полезни. Например песните на Любомир Денев – „Котка“, „Муха“ и „Дневен режим“ са създадени така, че да въведат децата в стиловите особености на джаза. Ще изпълним също песни от Емил Струнджев, Тодор Янкулов...




На сцената "Радиодецата" ще бъдат заедно с Атанас Хаджиев (саксофон и кларинет), Атанас Миладинов (пиано) и други солисти от Биг бенда на БНР, както и с един от най-самобитните и най-търсени съвременни български музиканти – тромпетиста Росен Захариев-Роко.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15