Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова постановка на „Българи от старо време” в Музикалния театър

| обновено на 27.04.18 в 00:15

Тази вечер на сцената на Националния музикален театър "Стефан Македонски" ще бъде представена новата постановка на най-обичаната и най-често поставяна българска оперета „Българи от старо време” от Асен Карастоянов. Създадена специално за трупата на този театър, творбата се играе за първи път преди близо 60 години. Новата постановка е осма поред. 

Либретото на Коста Райнов по едноименната повест на Любен Каравелов показва с добросърдечна ирония възрожденския бит и нрави на българина. Зрителите ще се потопят в семейната идилия и романтика на патриархалните българи, когато младите целуват ръка на родителите си, а думата на по-възрастните е закон. Ще се посмеят над някои особености на нашата народопсихология и ще се вълнуват заедно с младите, когато се противопоставят на старите разбирания в името на любовта. 
На сцената ще оживеят колоритните образи на Дядо Либен и Хаджи Генчо, които заради вечното си политиканстване на тема „московците или ингилизите” застрашават годежа на децата си Павлин и Лила.


Режисьор на новия спектакъл е Александър Мутафчийски, който като солист години наред се превъплъщава в обичания от публиката и от него самия образ на Бай Либеновия ратай Иван. „Поглеждайки с очите вече на режисьор, аз се помъчих да си отговоря на въпроса: С какво „Българи от старо време“ ни провокират в наши дни? И как, без да се правят преднамерени сценични препратки към съвремието ни, същият въпрос да развълнува и публиката в салона” – споделя Мутафчийски. Режисьорът се вълнува от борбата между старото и новото, между консерватизма и духа на Възраждането. „Специално внимание съм обърнал на копривщенските свахи и клюката, която пълзи по улиците и придобива унищожителна мощ” – казва още той.

Диригент-постановчик е Юли Дамянов, сценографията е дело на Иван Савов, костюмите - на Мариана Попова и Иван Савов, хореографията е  направена от Татяна Янева. В ролята на Дядо Либен ще гледаме Иван Панев и Христо Сарафов. В образа на Хаджи Генчо ще се превъплътят Николай Борисов и Румен Григоров. 

В звуковия файл чуйте цялото интервю с режисьора Александър Мутафчийски в предаването за музикално-сценични изкуства "Каста дива".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!