Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското европредседателство през погледа на един журналист, един преподавател и един студент

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Бъдещето на Европа и младите хора, Западните Балкани, сигурност и стабилност, цифровата икономика –това бяха приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС, които страната ни заяви ясно далеч преди началото му в София. Сега, 6 месеца по-късно, можем да направим извод, че председателството ще бъде запомнено най-вече с важните крачки по отношение приобщаването на Западните Балкани. България се обяви за продължаване на преговорите за членство на Турция в Европейския съюз, въпреки съмнения в нарушаването на човешките права от страна на Анкара, коментираха политическите наблюдатели. Българската позиция се основава на убеждението, че Западните Балкани са от изключително значение за сигурността и благополучието на Европа, а за този процес има нужда и от Турция. На България, в качеството й на председател на Съвета на ЕС, се гледа като на партньор, дал шанс Западните Балкани да се върнат на масата за преговори за бъдещо членство в ЕС. България зададе посоката, а тя ще бъде поета от следващите по ред председателства – на Австрия и Румъния. Те също имат за цел разширяването на ЕС.

Председателството на Съвета на ЕС беше най-големия и международно значим ангажимент на страната от началото на демократичните й промени. Имаше опасения, че страната не е готова да приеме толкова много високопоставени гости от Европа, но проблеми не възникнаха. Беше обещано то да работи по прозрачен начин, отворено към всички европейски партньори и най-вече към европейските граждани. Дали наистина беше така и каква оценка ще му дадат неангажираните с политика граждани, тепърва ще разберем. Сега предлагаме оценките на един водещ журналист от БНТ, на един преподавател в елитна столична гимназия и на студент от СУ „Св. Климент Охридски“:

Разбира се, че хората в България научиха много повече за това как функционира ЕС, защото срещите в София бяха с изключително разнообразна тематика. Те отразяват палитрата на нашия обществен живот – казва Добрина Чешмеджиева, журналист от обществената национална телевизия. И още:




Що се отнася до председателството на България на Съвета на ЕС, ние като журналисти забелязваме един интересен феномен. Бих могла да кажа, че в последните дни на председателството няма нито една тема, за която да сме си говорили с приятелите ми, която да не беше тема на голяма среща или обсъждане на бъдещи решения в ЕС. Абсолютно във всяка сфера имаше такова събитие. Във връзка с европредседателството БНТ създаде специално предаване, наречено „Хаштаг Европа“, което по ненатрапчив и непретенциозен начин показва и дава информация за важните неща, които се случват и се решават в София.

По темата за българското председателството като външен наблюдател мога да кажа, освен че блокираха квартала, понеже живея точно до хотела, в който настаниха гостите, мисля че от комуникационна гледна точка нямаше някакви проблеми. – казва Димитър Пехливанов – преподавател по френски език с интереси в сферата „разширяване на ЕС“. На стратегическо ниво българското европредседателство мина добре. Никога досега не се е случвало лидерите на най-големите държави да се съберат в София, да минат по т. нар. „мост на влюбените“ и да участват на срещите, които се проведоха тук, в България. Със сигурност и градът ни е спечелил нещо от този масиран наплив на чужди туристи, особено в почивни дни. 

Като изключим неудобствата около затварянето на булевардите в центъра на София, според мен българското европредседателство постигна немалко – казва 28-годишен студент от София. Бих откроил като ключова срещата за Западните Балкани, която успя да върне този въпрос на дневен ред. Въпросът за решаването на спора с името на Македония не е чак толкова българска заслуга, затова ние не трябва да се намесваме, въпреки че сме първата държава в Европа, която призна Македония още през 1991 г .



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

Общините Белоградчик и Княжевац провеждат традиционен пограничен събор

От 19-ти до 21-ви юли отварят българо-сръбската граница за международния събор на прохода "Кадъ Боаз". Организатори на най-големия международен събор на Балканите са община Белоградчик от България и община Княжевац от Сърбия, предава БТА. В смесената..

публикувано на 19.07.24 в 10:12