Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Перистера в музика" - нов фестивал в Пещера

Крепостта Перистера край Пещера

Класическа музика ще звучи тази седмица в град Пещера. За първи път там се прави фестивал за камерна музика, при това на много впечатляващо място - във величествената крепост Перистера, под звездите. Организаторите му са го нарекли "Перистера в музика" и се надяват да го превърнат в традиция, която да следват всяка година.


Музикални консултанти на фестивала са проф. Емилия Коларова и Гергана Ковачева. Те подчертават, че в центъра на вниманието ще бъдат младите таланти, които имат нужда от сцена, а те ще свирят пред хора, които нямат възможност често да посещават концерти на високо ниво.

"Мисля, че публиката в Пещера ще бъде щастлива да се запознае с такива млади изпълнители като сопраното Стефани Кръстева, като двамата цигулари - братята Зайранови, Мартин и Александър, в същото време подкрепени от вече утвърдени и със опит преподаватели и изпълнители в случая като проф. Ростислав Йовчев, например, като Атанас Кръстев" - разказва проф. Емилия Коларова. А Гергана Ковачева допълва: "В Пещера решихме (да бъде), защото срещнахме наистина огромна подкрепа от страна на кмета - г-н Николай Зайчев. А пък това пространство пред крепостта Перистера - то просто си чака своите събития".

Първото издание на фестивала "Перистера в музика" ще се състои на 14 юли от 20 часа.

Чуйте повече подробности в интервютата с проф. Емилия Коларова и с Гергана Ковачева в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!