Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

141 години след Шипченската епопея българите искат да се учат от своята неподправена история

БНР Новини

Паметникът на свободата (известен като Паметника на Шипка) е монументална скулптура на връх Свети Никола в Стара планина, издигнат над мястото, където по време на шипченската битка са се водили решаващите за Руско-турската война и Освобождението на България боеве през лятото на 1877 г. Паметникът е част от Парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Всяка година през август хиляди родолюбиви българи се стичат на това място, за да си спомнят за подвига на героите, извоювали свободата на родината. Възстановката на събитията, която се организира от 2006 година насам от националното дружество „Традиция“, събира над 250 души участници. Тази година специално за събитието Министерството на отбраната ще отпусне палатки за хората на „Традиция“, които ще лагеруват около командния пункт на ген.Столетов на върха и ще се хранят от военно-полева кухня.

На върха, върху който е построен Паметникът на свободата, през август 1877 г., се разиграват най-тежките сражения. Тогава отбраната на прохода виси на косъм. Това е определило може би и изхода на цялата война. – припомня паметните събития д-р Чавдар Ангелов, дир. на Парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.




СнимкаПо-различното тази година е, че бе взето решение възстановката на боевете на 25 август да бъде до командния пункт на ген. Столетов на историческия връх Шипка, там, където на 11 август по стар стил, 1877 г., са се разразили най-тежките и решителни боеве, свързани с отбраната на Шипченския проход. Зрелище ще има, но най-важното, което търсим, е достоверността на събитието и зрителите да запомнят онези моменти от отбраната на Шипченския проход, които довеждат до Освобождението през 1878 г. Една от причините възстановката да бъде направена на историческия връх Шипка е обстоятелството, че преди 141 години конницата на ген. Радецки идва оттам. Затова батареите ще бъдат наредени там, където наистина са били разположени. Положихме големи усилия да разчистим терена, където са се водили боевете, защото беше обрасъл с треви и храсти.

За националното честване на 141 години от Шипченската епопея се очаква да се съберат над 25 хил. души. То е под патронажа на президента Румен Радев с участието на националната гвардейска част. Началото на програмата беше поставено още на 2 август с откриването на изложбата „Незабравимите български опълченци“. Това са обработени оригинални снимки на опълченци, събирани от музеи в цялата страна. Те впечатляват с това, че опълченците на тези снимки са били заснемани на преклонна възраст в началото на XX век. Но човек може да добие представа за духа на тези хора и буквално да настръхне, когато стои пред образите на тези български „рицари на свободата“, дали живота си за България“ – казва д-р Чавдар Ангелов:

Снимка

Там могат да се видят и образите на главните действащи лица – като започнем от великия княз Николай Николаевич, генералите Столетов, Радецки, Скобелев, Тотлебен, Гурко, част от командирите на българското опълчение. Доста мащабна и впечатляваща изложба. А и част от снимките са оцветени, което подсилва внушението на образите. При откриването в Казанлък много хора се впечатлиха от тях.

Снимка

Каня всички, които могат, да дойдат на Шипка на 25 август и да се докоснат до това героично минало, което поставя началото на още една много важна институция – Българската армия, а тя тази година отбелязва 140-ата си годишнина. В ядрото на бъдещата българска армия са именно българските опълченци. Част от тях стават герои в битката при Сливница, в Сръбско-българската война, участват в Балканската и в Първата световна война. Мястото е много важно за България и то поставя началото на много други славни епопеи след Шипченската.

Снимки: БТА и архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56
„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15