Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиано Екстраваганца 2018 - откритията на музикалната есен в столицата

Снимка: архив

Фестивалът “Пиано Екстраваганца” е едно от най-значимите музикални събития у нас, без аналог на Балканския полуостров. Негов артистичен директор е известният български пианист Людмил Ангелов, носител на приза "Музикант на годината 1994". Форумът е печелил престижни отличия, сред които наградата “Музикален проект на годината” в националната анкета на предаването “Алегро виваче” за 2016 г. и признанието на ЮНЕСКО за опазване на световното музикално наследство.

Фестивалът се организира от фондация “Пиано Екстраваганца”, чиято най-важна цел е възстановяване на световното музикално наследство чрез събиране на редки музикални партитури и тяхното изпълнение на българска сцена. За целта се привличат както утвърдени артисти, така и млади дарования, които имат желание да изпълняват подобен репертоар.

През 2018 година сред гостите на фестивалните сцени във Военния клуб и концертен комплекс "България" ще бъдат музиканти от над 10 държави: Антон Никулеску от Румъния, Мариан Собула от Полша, Верустиния Щур-Овчинникова и Иля Овчинников от Русия, Никола Бурдонкъл от Франция, София Хасе и Едуардо Домингес от Испания, Марко Скиаво и Серджо Маркеджани от Италия. От българска страна, освен основателя на фестивала Людмил Ангелов, ще участват още Александрина Пендачанска, Марио Хосен, Виктория Василенко и Живко Петров.

Специални акценти в осмото издание на фестивала са концертите в сътрудничество със Софийска филхармония: на 15 ноември е симфоничният концерт със солисти дуото Скиаво-Маркеджани от Италия, Виктория Василенко и Людмил Ангелов, под диригентството на Росен Гергов; а на 1 декември е песенната вечер със звездното участие на Александрина Пендачанска, Людмил Ангелов и музиканти от Софийската филхармония.

Повече за програмата на тазгодишния фестивал "Пиано Екстраваганца" чуйте в интервюто с Людмил Ангелов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!