Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Павел Балев с два ангажимента в юбилейния сезон на Софийската филхармония

Снимка: Софийска филхармония

В бляскавия 90-и юбилеен сезон на Софийската филхармония се включи и един от най-изявените български диригенти с успешна кариера в чужбина - Павел Балев. Той подготви за срещата си с родната публика рядко изпълняваните у нас Концертен валс №2 от Александър Глазунов и Симфония №3 от Александър Скрябин. Предварително обявеният Концерт за цигулка и оркестър от Ян Сибелиус не беше изпълнен поради заболяване на солиста - българския цигулар от Мюнхен Мариян Краев.

Ангажиментите на Павел Балев са многобройни: Като ръководител на Филхармонията в Баден-Баден работи с големи звезди на световната сцена като Диана Дамрау и Томас Хемпсън, често кани и български солисти да гостуват - сред тях певиците Красимира Стоянова и Веселина Кацарова, цигуларката Албена Данаилова, пианистът Людмил Ангелов.

В София уважаваният български маестро пристигна от Санкт Петербург, където дирижира Академичния симфоничен оркестър на Санктпетербургската филхармония в Реквием от Моцарт. Той вече има ангажименти за предстоящите месеци в Цюрихската опера, където работи от години, както и на много други места в Европа и Азия.
Въпреки интензивния си график Балев има две изяви със Софийската филхармония през този сезон - следващият му концерт като гост-диригент е през юни 2019. "За мен е чест да участвам в юбилейния сезон на Софийската филхармония." - каза по този повод той и разкри, че за следващото си идване е избрал да представи произведения на Марин Големинов, Алфред Шнитке и Макс Регер.

За всичко това диригентът разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!