Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева: Привилегия е, че България направи първа филм за мен

Соня Йончева на премиерата на филма 'Sempre Libera'
Снимка: Орлин Огнянов/НДК

В истинско културно събитие се превърна премиерата на документалния филм “Соня Йончева: Sempre libera“ на режисьора и продуцент Георги Тошев в рамките на "Киномания". Блясък привнесе присъствието на самата оперна дива Соня Йончева, която пристигна специално. Тя не се притесни ни най-малко от вниманието на присъстващите зрители, които искаха непременно да я поздравят, да се докоснат до нея, да получат автограф и да се снимат. Възможността за този близък контакт беше наистина изкушаваща. А филмът на Георги Тошев вече беше развълнувал всички с историята на Пепеляшка от Пловдив, достигнала с много усилия и жертви от цялото семейство Йончеви до най-високите върхове в оперното изкуство.

Певицата изрази благодарността си веднага след прожекцията - освен с цветя, тя беше изненадана и с грамота от Министерството на културата за приноса й към българската култура и популяризирането ѝ по света. Заместник-министърът на културата Румен Димитров връчи на Йончева и статуетка – фигура на елен от тракийско съкровище, открито в Севлиевско. 


"За 60 минути да си видиш последните години на професионална активност, а също и моя личен живот - това е наистина голяма емоция. Аз бях между сълзите и смеха през цялото време - сподели Соня Йончева в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", и добави: "Наистина е много голяма привилегия за мен, че именно България този филм първа от всички, въпреки че моят път беше навън. Но тук има един голям артист - Георги Тошев, който така се запали по моя живот, така се запали по тази интрига, дето се върти около мен постоянно, че просто с някакви невероятни усилия на магьосник постигна това и този филм е наистина невероятен резултат!"

Чуйте цялото интервю на Татяна Иванова със Соня Йончева в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!