Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млада българка живее в дивите гори на Норвегия, за да изследва вълците

Снимка: личен архив

Златина Христова от Велико Търново е сред малкото хора, дръзнали да участват в програма за проучване популацията на вълците в Норвегия. 28-годишната българка е ангажирана в специализиран проект, а работата ѝ е да фотографира животните, които са защитени от държавата, но въпреки това са обект на незаконен отстрел там. Златина работи в екип с норвежки гражданин, който се е посветил на каузата за опазване на вида.

Мисията на Златина е за 6 месеца, а през това време обитава специална къща в северната част на Норвегия. Работата изобщо не е лека, макар на пръв поглед да изглежда  като приятно прекарване с фотоапарат в ръка – казва Златина. По нейните думи вълците са изключително интелигентни животни и нямат нищо общо с образа им в народните приказки като глупави и податливи на чуждо влияние същества. Фотографката, прекарала много часове в наблюдения, казва, че тези бозайници са особено задружни и неслучайно се движат в глутница. Особено предпазливи и съобразителни са, когато в групата има бременна вълчица. Тогава работата на Златина става много опасна, защото обонянието на вълците засича всякакви обекти на голямо разстояние. Златина разказва, че е имало случаи на ранени нейни колеги, затова малко хора поемат риска да изследват вълците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05