Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Мирослава Кацарова: „Пловдив винаги е привличал свободолюбиви артисти, хора на духа“

Джаз певицата представя проекта Imagine

Песента е най-краткото музикално произведение, което само за няколко минути може да разкаже цяла огромна история, да предаде дълбини и перспективи, в които да се потопиш – думи на Мирослава Кацарова, споделени дни преди концерта IMAGINE на 25 януари в Дома на културата „Борис Христов“-Пловдив.Той е съвместна продукция на известната джаз певица, оркестъра на Пловдивската опера и „Джаз комбо“ с лидер Мирослав Турийски.

Концертът Imagine е част от официалната програма на Опера Пловдив и откриващите събития в първия месец на Пловдив – Европейска столица на културата – казва още Мирослава. Това е опит да се свърже джазът с класическата звучност. Нещо, което винаги крие рискове да се отиде в лоното на безвкусицата. Слава Богу, нашият проект е плод на една много добра среща между прекрасните музиканти от оркестъра на Пловдивската опера с диригент Константин Добройков и „Джаз комбо“ Младен Димитров (барабани), Александър Леков (бас), Николай Карагеоргиев (китара) и Емил Пехливанов (перкусии). Това, което решихме да направим заедно с колегите, е „вграждане“ на джаза в класическия начин на изразяване. Двете формации взаимно са „пропити“ в плътна, интегрална музикална материя. Отдавна работя с Мирослав. С него всяка година правим по една тематична концертна програма, вглеждайки се в различен музикален материал – „класиците“ на джаза, бразилската музика, т. нар. нови джаз стандарти, френската музика и шансона и т. н. От този огромен „песенен арсенал“ направихме подбор и преработки. Мисля, че се получи нещо много интересно. Наскоро прочетох думи на Джон Зорн (американски композитор, саксофонист и продуцент, представител на авангардния джаз), който казва, че корените на музикалните жанрове и традиции в дълбините си са преплетени, свързани. Именно тази връзка между песните от различни географски и социо-културни среди съвсем естествено се случи в тази програма. Песните „се преливат“ една в друга.

Проектът носи името на популярната песен на Джон Ленън, която ще прозвучи заедно с песни от репертоара на Едит Пиаф, Жак Брел, Стинг, Жоао Жилберто, Били Холидей, Антонио Карлос Жобим и др. Мирослава пее на пет езика, а автор на аранжиментите и оркестрациите и интермедиите между пиеситее Мирослав Турийски.

Мирослав Турийски
Той привнесе свежест и интелигентност – продължава певицата. В оркестрациите му има много добра култура на акомпаниране, обръща сериозно внимание на вокала, предлага нов прочит на песенното изкуство. Когато човек излиза на сцена, трябва да забрави за егото си и да постави музиката преди всичко – умение, което се развива с годините. Това е най-силното, най-важното, което научих и което харесвам в работата си не само с Мирослав, но и с артисти като Христо Йоцов, Веселин Веселинов-Еко, Румен Тосков – хора, от които съм се вдъхновявала, „открадвала“ съм по нещо, а и те самите понякога много щедро са ме посвещавали в тайните на тази музика.

Много се гордея, че съм част от това мащабно събитие „Пловдив – Европейска столица на културата“. Не само за този концерт, а преди всичко за Пловдив джаз фест, който организирам вече пет години. Силно вярвам, че ние, хората, които с отдаденост работим, някак заедно променяме облика на този град. Много съм радостна, че в Пловдив четем все повече афиши за симфонични и джаз концерти, театри, балетни постановки… Всичко това започна да пулсира по много привлекателен начин. Пловдив привлича културата открай време. Сега фокусът е върху Европейската столица на културата, но винаги съм усещала „патината“ на моя град и съм убедена, че и след 2019 г. той ще продължи да привлича инакомислещи, свободолюбиви артисти, хора на духа.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05