Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Мирослава Кацарова: „Пловдив винаги е привличал свободолюбиви артисти, хора на духа“

Джаз певицата представя проекта Imagine

Песента е най-краткото музикално произведение, което само за няколко минути може да разкаже цяла огромна история, да предаде дълбини и перспективи, в които да се потопиш – думи на Мирослава Кацарова, споделени дни преди концерта IMAGINE на 25 януари в Дома на културата „Борис Христов“-Пловдив.Той е съвместна продукция на известната джаз певица, оркестъра на Пловдивската опера и „Джаз комбо“ с лидер Мирослав Турийски.

Концертът Imagine е част от официалната програма на Опера Пловдив и откриващите събития в първия месец на Пловдив – Европейска столица на културата – казва още Мирослава. Това е опит да се свърже джазът с класическата звучност. Нещо, което винаги крие рискове да се отиде в лоното на безвкусицата. Слава Богу, нашият проект е плод на една много добра среща между прекрасните музиканти от оркестъра на Пловдивската опера с диригент Константин Добройков и „Джаз комбо“ Младен Димитров (барабани), Александър Леков (бас), Николай Карагеоргиев (китара) и Емил Пехливанов (перкусии). Това, което решихме да направим заедно с колегите, е „вграждане“ на джаза в класическия начин на изразяване. Двете формации взаимно са „пропити“ в плътна, интегрална музикална материя. Отдавна работя с Мирослав. С него всяка година правим по една тематична концертна програма, вглеждайки се в различен музикален материал – „класиците“ на джаза, бразилската музика, т. нар. нови джаз стандарти, френската музика и шансона и т. н. От този огромен „песенен арсенал“ направихме подбор и преработки. Мисля, че се получи нещо много интересно. Наскоро прочетох думи на Джон Зорн (американски композитор, саксофонист и продуцент, представител на авангардния джаз), който казва, че корените на музикалните жанрове и традиции в дълбините си са преплетени, свързани. Именно тази връзка между песните от различни географски и социо-културни среди съвсем естествено се случи в тази програма. Песните „се преливат“ една в друга.

Проектът носи името на популярната песен на Джон Ленън, която ще прозвучи заедно с песни от репертоара на Едит Пиаф, Жак Брел, Стинг, Жоао Жилберто, Били Холидей, Антонио Карлос Жобим и др. Мирослава пее на пет езика, а автор на аранжиментите и оркестрациите и интермедиите между пиеситее Мирослав Турийски.

Мирослав Турийски
Той привнесе свежест и интелигентност – продължава певицата. В оркестрациите му има много добра култура на акомпаниране, обръща сериозно внимание на вокала, предлага нов прочит на песенното изкуство. Когато човек излиза на сцена, трябва да забрави за егото си и да постави музиката преди всичко – умение, което се развива с годините. Това е най-силното, най-важното, което научих и което харесвам в работата си не само с Мирослав, но и с артисти като Христо Йоцов, Веселин Веселинов-Еко, Румен Тосков – хора, от които съм се вдъхновявала, „открадвала“ съм по нещо, а и те самите понякога много щедро са ме посвещавали в тайните на тази музика.

Много се гордея, че съм част от това мащабно събитие „Пловдив – Европейска столица на културата“. Не само за този концерт, а преди всичко за Пловдив джаз фест, който организирам вече пет години. Силно вярвам, че ние, хората, които с отдаденост работим, някак заедно променяме облика на този град. Много съм радостна, че в Пловдив четем все повече афиши за симфонични и джаз концерти, театри, балетни постановки… Всичко това започна да пулсира по много привлекателен начин. Пловдив привлича културата открай време. Сега фокусът е върху Европейската столица на културата, но винаги съм усещала „патината“ на моя град и съм убедена, че и след 2019 г. той ще продължи да привлича инакомислещи, свободолюбиви артисти, хора на духа.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10