Получаваме над 80% от информацията чрез очите си. Мисленето, поведението и цялата ни същност се обуславят от това, което виждаме. Представете си обаче визуалното да няма значение.
Останалите сетива се обострят, усещате вкусове и аромати, които не сте предполагали, че съществуват. Не мисля, че преди да го изпита, някой може да разбере какво е усещането да си в пълен мрак, останалите сетива да те превземат и човек да преживее кулинарното пътешествие, разработено от нашите готвачи – казва Пламен Веселинов, собственик на единствения не само в България, но и на Балканския полуостров „тъмен ресторант”, който наскоро отвори врати в София. Името „Тенебрис” идва от латински и означава „мрак, тъмнина”, а идеята е хората да изключат визуалното и за час-два да се потопят в свят, наситен със звуци, чувства, вкусове и допир.
Приключението започва с влизането в „тъмната” част на ресторанта, където в абсолютно непрогледния мрак посетителите трябва изцяло да се доверят на единствените, които тук са в свои води – незрящите хора. Наричат ги домакини.
Не ги наричаме сервитьори, защото тяхната цел не е да разнасят безброй чаши и чинии – обяснява Пламен Веселинов. – Те са домакини, тяхната роля е да накарат госта да се почувства уютно и да са негови водачи в тъмнината. Това не е техният свят. Техният свят не е тъмен. Техният свят е светъл, но те много добре се оправят в тъмнината – категоричен е Пламен.
Освен че създава работни места за хора с нарушено зрение, което е много важен социален елемент, ресторантът преследва още една цел.
След приключване на вечерята гостите могат да видят снимки на това, което са консумирали и да проверят, доколко са успели да разпознаят храната в тъмното.
Идвали са опитни готвачи, критици, всякакви гости и успяват да разпознаят едва 15-30 % от продуктите – усмихва се Пламен Веселинов. – Това не е изненадващо. Свикнали сме първо да възприемаме храната през окото и е много трудно в тъмното да се различат дори зеленчуците или видовете меса. Освен това нашите готвачи работят в стил техно-емоционална кухня, използват над 9 техники в приготвянето на всяко едно от ястията и преобръщат вкуса на всеки продукт.
Как се справят зрящите хора, когато попаднат в свят на пълна тъмнина, в какъвто живеят хората с нарушено зрение?
Първоначално преминават през период на адаптация, в който се чувстват несигурни, стъписани и притеснени. И всъщност тук идва и нашата задача на домакини, защото много е важно те да бъдат въведени в тъмнината по интересен за тях начин. Хората тук научават много и най-различни неща. Но може би това, което най-много преобръща възгледите и отношението към тъмното и към незрящите е фактът, че самите те, поставени в такава ситуация, успяват да се адаптират, да преодолеят себе си в този мрак. Затова заповядайте при нас, защото тук доказваме, че нарушаването на зоната на комфорт означава нещо хубаво, – кани всички желаещи да се потопят в това невероятно приключение домакинът Милена Костадинова.
Снимки: Десислава Семковска и личен архивХорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..
Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..
Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..
Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел..
В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните..
Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на..