Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР отбелязва 90 години от първото радиоизлъчване в България и 84 години от основаването си

Радио България достига до читатели в повече от 150 държави по света

Радио България, със своите интернет страници на девет чужди езика и български, достига до потребители в повече от 150 държави по света, което е отлично постижение – изтъкна Бойко Станкушев, анализатор в Програмна дирекция на БНР.

Снимка: БГНЕСНай-много потребители на сайтовете на Радио България имаме от Германия където най-активни са в Северен Рейн-Вестфалия, Бавария, Баден-Вюртемберг, Хесен. От Обединеното кралство категорично води Лондон, а на второ място е Манчестър – очевидно там има някакъв много специфичен интерес към информацията, която се поднася на сайтовете на всички езици на Радио България. От съседните страни безспорно лидер е аудиторията от Турция, където бих подчертал, че има много голяма активност на  посетителите, които влизат в сайтовете и на български език. Абсолютен водач в класацията е Истанбул, следват Анкара, Бурса, Измир. Има и някои сравнително малки населени места в Турция, в които обаче има университети, като Мугла, Текирдаг и др. Предполагам, че там аудиторията ни е от български студенти, които четат и на турски, и на български.

През 2018 година се наблюдава значителна динамика и търсене в сайтовете на Радио България от потребителите в САЩ. Силно е потреблението на публикациите на английски език, като веднага след това е интересът от страна на посетителите от Северна Америка и от Латинска Америка на сайтовете на гръцки и испански език. Най-активни на територията на Щатите са в Илинойс по обясними причини – там е Чикаго с най-голямата българска общност. От щата Калифорния се генерира много голяма активност на посетители от  места, в които знаем, че са разположени големи технологични паркове и хора с много висок образователен ценз – това е една много качествена аудитория.

Що се отнася до езиците, които са най-популярни сред аудиторията на Радио България по света, Бойко Станкушев поставя на челно място английски и турски. Голяма част от българите, които имат смесени бракове, четат семейно хем на български, хем на езика на съпруга или съпругата. Това е особено изразено в района на Латинска Америка, където специално Радио България има посещения от 10 страни – толкова, колкото имат и българоезичните сайтове от групата БНР. Водеща там е Аржентина, което вероятно се дължи на факта, че има много българи и голяма част от тях живеят в двуезични семейства. И още една любопитна подробност – Радио България се чете най-много в Албания, ако аудиторията се изчислява спрямо броя на населението на страната.

През 2018 година наблегнахме на развитието на интернет сайтовете ни, което доведе и до значително покачване на посещенията, отбелязахме ръст от 54 процента спрямо 2017 година, изтъкна генералният директор Александър Велев, отчитайки една успешна година за БНР. Повод за думите му е и последният медиен доклад на Института за изследване на журналистиката "Ройтерс" към университета в Оксфорд, според който БНР печели най-голямо доверие сред българските потребители на информация с 8.01 пункта по скалата от 1 до 10.

През годината, белязана от първото българско председателство на Съвета на ЕС, БНР успя да проведе мащабна информационна кампания. В езиковото многообразие на Европа беше изключително важно информацията за събитията, на които България бе домакин, да достигне до максимално широка аудитория. БНР бе единствената медия в страната, която разполагаше с необходимата организация и кадрови потенциал посредством екипа на Радио България, за да го направи. Беше създаден специален подсайт за българското европредседателство, където новините, интервютата и анализите достигаха до аудиторията на 9 чужди езика – английски, немски, френски, руски, испански, сръбски, гръцки, албански и турски. За работата си в този период и традицията да представя България пред света Радио България е сред номинираните за Голямата награда „Сирак Скитник“ за 2018 година за значим принос в развитието на БНР.

Тържественият концерт, на който ще бъдат обявени носителите на наградата, ще се състои тази вечер. 84-тата годишнина от своето създаване медията отбелязва и с конференция, посветена на бъдещето на обществените медии в България и Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Триъгълникът на властта

Опитът за убийство на Доналд Тръмп предизвика реакции сред българските политици

Българските политици и институции осъдиха опита за убийство на кандидата за президент на Съединените щати Доналд Тръмп. “ Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му...

публикувано на 14.07.24 в 11:59
Илиана Иванова

България може да изгуби средствата по ПВУ, предупреди еврокомисар Илиана Иванова

Има реална опасност страната ни да изгуби средствата по Плана за възстановяване и устойчивост , заяви пред бТВ еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. По думите й, политическата обстановка..

публикувано на 14.07.24 в 11:03

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06