Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдъхновяващата магия на светлината

Николай Табаков: Моите лампи си имат хора и хората си имат мои лампи

От 13 години се занимавам със светлина: първо правих свещи, а сега лампи. Това е един естествен път, може би любопитството ме поведе натам. Започнах от толкова сложни модели и форми, че първите ми лампи изглеждаха като метални скулптури – спомня си Николай Табаков, чиито оригинални лампи са известни не само в България, но и в много страни по света. Те са с най-причудливи сложни форми, направени от метална рамка, която творецът заварява с електрожен, а след това запълва с ръчно правена непалска хартия с вградени цветя, листа и други декорации.

Според мен точно заради хартията лампите са толкова популярни – смята Николай Табаков. – И лампите, и хартията са ръчно изработени и може би затова си паснаха толкова добре в моята концепция за светлината. На пръв поглед две хартии може да изглеждат еднакви, обаче когато светлината мине през тях, виждаш колко са различни, а светлината, която излъчват, на места е по-наситена, на места е приглушена. И това прави да изглежда красива и самата лампа.

В началото от артистичните експерименти се раждат странни форми, но с времето Николай Табаков установява една универсална техника, която развива, а днес лампите са нежни и изящни. За себе си забелязвам едно голямо развитие, усъвършенствал съм формите и посланията, които носят лампите. Дори сега малко съжалявам, че съм станал толкова добър в правенето на лампи, и този експеримент малко ми липсва – признава той. Мястото, на което Николай Табаков развихря себе си и пуска фантазията си на свобода, са изложбите. Нестандартните лампи са показвани не само в България, но и в Англия, Франция, Испания. Как се приемат лампите там?


Добре – отговаря творецът. – В България също започват да се ценят ръчно правените неща, но на Запад има дългогодишни традиции в тази област, хората там оценяват уникалността, неповторимостта на нещата. Лампите за изложбите буквално са произведения на изкуството. Започвам отнякъде, водя се по формата – дали ще стане правоъгълна или квадратна, накъде ще завие. Но никога не знам докъде ще стигна, чак като светна лампата, виждам какво се е получило. И това ми харесва.

Лампите на Николай Табаков не могат да се намерят в галерии и в магазини поради простата причина, че той иска да познава хората, които ги купуват.

Трябва да си поговорим и тогава могат да имат моя лампа – обяснява Николай. – Правим скица, обсъждаме детайлите и започвам да работя. Купуват ги най-различни хора, но повечето са хора, които също като мен имат отношение към личното. За моя радост отмина времето, когато се подаряваха евтини изделия. Сега хората искат лично послание, лично отношение, а аз им давам точно това. Често казвам, че моите лампи си имат хора и хората си имат мои лампи.

Николай Табаков споделя, че постоянно измисля различни нови неща, защото и лампите имат нужда от развитие. Така решава при светване лампите да изписват име. Това беше като бонус към личното отношение, защото така лампата е персонализирана лично за този човек – отбелязва майсторът.

В началото на пролетта Николай ще организира събиране с лампи, на което ще покани хора, които имат негова лампа или са си направили такава на провежданите от него работилници.


Идеята ми е да се съберем, да включим всички лампи и да стане една страхотна цветна феерия, да има много настроение, хората да се запознаят един с друг и да си покажат лампите, – казва Николай Табаков. – Лампите са плод на моето въображение, влагам в тях фантазията си, духа си на артист. Човешкото въображение е безкрайно и аз се опитвам да го използвам в лампите, които правя.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Престрелка с българи на остров Халкидики

В ранните часове в известен плажен бар на гръцкия остров Халкидики е имало кървав бой и стрелба, при които са ранени трима българи. Според гръцките медии единият от мъжете е тежко ранен в гърдите с огнестрелно оръжие, а другите са получили..

публикувано на 17.08.24 в 10:46

Кученца от приюта в село Каменар очакват своите осиновители

Кучета от приюта за безстопанствени животни в село Каменар ще бъдат специални гости на варненския летен фестивал “Сръчко“ и ще очакват своите осиновители. До 15,00 ч. днес на алеята между Морското казино и сцена “Раковина” в Морската градина любителите..

публикувано на 17.08.24 в 10:18

Температурата достигна 70 градуса около сградите в някои градове

В най-горещите дни на лятото членове на "Грийнпийс" обикалят страната, за да покажат колко горещо е в градската среда. С помощта на термокамери те засичат температурата около сградите, която на места като Пловдив достига до 70 градуса...

публикувано на 17.08.24 в 10:15