Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неостаряваща музика и талантливи млади изпълнители на Evergreen Fest - 2019

Преди дни в София се проведе първото издание на Evergreen Fest. Автор на идеята за този фестивал на „вечнозелената“ поп и джаз музика е Румяна Коцева – поп певица и вокален педагог. Нейни съмишленици и партньори в организацията са фондация „Музика вива“ и екипът на Народно читалище „Д-р Петър Берон“ – съорганизатор на събитието, осигурил и основната част от бюджета. Морална и материална подкрепа Evergreen Fest е получил също от Юджи Мията и неговата фондация „Седмица на мира“. Прочутият японец, посветил живота си на благородни каузи, многократно е посещавал страната ни.


Той е стар приятел на моя клас по поп и джаз пеене, и мой разбира се –
споделя Румяна Коцева. С него няколко години правихме концерти, по повод 21 септември Световния ден на мира. Той с радост подкрепяше моята идея за концерти с български евъргрийни от близкото минало. Затова и сега ни помогна за този фестивал.

Evergreen Fest е продължение на поредицата от концерти, организирани от мен между 2012 и 2016 г. – казва още г-жа Коцева. В тях мои ученици представиха български песни, създадени в периода от 60-те години на м.в. до началото на новия век. Във фестивала, който току-що завърши, бяха изпълнени джаз стандарти и евъргрийни само на английски език. А участниците бяха от цяла България. Всички тези имена и песни, достигнали до нас, са наистина стойностни, с хубави мелодии и текстове, с истински послания, споделят прекрасни истории и преживявания. Знам, че в процеса на работа децата ще се натъкнат на „подводни камъни“ и ще разберат, че те не са толкова лесни за изпълнение, колкото изглеждат. Между другото, същото беше и при българските песни. Тази музика, която изисква повече умения, повече финес, е създадена от големи майстори и е изпълнена от големи майстори. За всички е добре да се учат от най-големите. Пък нека след това децата да се върнат към „модерната“ музика и да приложат наученото и като изпълнители, и като автори на нови песни.



В първото издание на фестивала участниците (от 7 до 35 годишна възраст) бяха разделени в шест групи – пет възрастови и една за дуети, триа и пр. В журито поканихме доказани професионалисти – джаз певците Камелия Тодорова и Васил Петров, журналиста Светослав Николов. Те трябваше да изберат по един фаворит от всяка група, имахме и няколко специални награди – наградата на „Музика вива“, на Народно читалище „Д-р Петър Берон“ и т.н. Всички бяха смаяни от това колко добри млади певци се явиха на този фестивал. Нека подчертая, че той не беше замислен като конкурс, а по-скоро като празник. Бяхме изненадани колко деца вече имат в своя учебен репертоар такъв род песни. Имахме представители от вокални школи, както и от училищата, в които обучението се провежда на английски език. Направиха впечатление децата, подготвени в школата в Севлиево от вокалната педагожка Ценка Горалова, в Арт войс център в Пловдив с вокален педагог Румяна Иванова, вокалната школа на Росица Йорданова в София, децата от Благоевград и др.

След заключителния концерт и участници, и публика бяха единодушни –прекрасната идея получи и подобаваща реализация. Наистина присъствахме на чудесен празник, прозвуча неостаряваща музика, изпълнена от талантливи български деца и младежи.

Предполагам, че догодина ще има още по-голям интерес – каза още Румяна Коцева. Мисля да променя някои неща в регламента, за да се отделят конкурсната и фестивалната програма. Много от децата имат силен състезателен дух и непременно искат да получат награда. Не знам дали още догодина, но бих включила и категория за български евъргрийни. Беше изключително ценно това, което направихме с моите ученици и мисля, че то би било ценно и за всички пеещи деца в нашата страна.

Снимките са предоставени от Evergreen Fest



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15