Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Two Men Orchestra представя албума си Magical Views

Николай Иванов О. М. и Петър Йорданов-Бъни
Снимка: личен архив

Two Men Orchestra е събирателен образ на Николай Иванов О. М. и Петър Йорданов-Бъни, доказали във времето своя афинитет към етнои уърлд музиката. Николай Иванов е артист с многостранни интереси в богатия културен свят. Като композитор има зад гърба си музика за над 50 филма, театрални и балетни постановки, получил е и много награди. Съчетава ангажиментите си с интензивна концертна дейност. Свирил е в почти всички европейски страни, в Далечния и Близкия Изток, в Африка. Изнася самостоятелни концерти, както и с група ОМ, свири на различни инструменти. По образование е художник, така че чрез четката също претворява възгледите си за заобикалящия го свят. Изкуството е неговият „личен мост“ между Изтока и Запада, между духовния и материалния свят. Николай Иванов обича да синтезира нови идеи с традиционни, да търси вдъхновение в пространството между джаз и авангард.

Петър Йорданов-Бъни е перкусионнист и композитор. Както повечето млади хора, обича да експериментира, като използва най-различни инструменти. Сред тях са кахон, джембе, африканска калимба и др. Бъни участва в различни проекти и концерти, води работилници по ударни инструменти, организира фестивали (Sofia Fusion Fest, „Беглика Фест“ и др.). Той е и един от съоснователите на етноформацията „Оратница“, с която е концертирал в Европа, САЩ, Русия и Далечния Изток. Често свири на сцените на Народния театър „Иван Вазов“ и театър „Българска армия“.



Общото между двамата инструменталисти е сходното им отношение към стиловете етно, ембиент, джаз, електроника, сакрална и езотерична музика. Така се ражда албумът Magical Views, в който са включени 14 авторски пиеси на Николай Иванов О. М. Аранжиментите са направени съвместно с Петър Йорданов-Бъни.

Приключи първата част от турнето, на което промотирахме албума Magical Views – разказва Бъни. – До момента сме го представили в София, Казанлък, Троян, Стара Загора и Велико Търново. Тъй като всеки един от тези концерти беше на различни места – в галерии, музеи, на открито, се получи една спонтанна и различна атмосфера. За нас беше много приятна изненада реакцията на хората. Независимо от мястото, те внимателно слушаха музиката ни, купуваха дискове и искаха автографи.

Всички темброви комбинации на инструментите, които ползваме в този проект, са много сполучливи – допълва Николай. – Двамата с Петър сме компактни като дуо, а сме и атрактивни като композитори. В реално време записваме фрази, върху които наслагваме звуци и ритъм. Предлагаме музика, която е интересна и не е комерсиална. Наблюдавайки интереса на публиката към концертите ни, аз оценявам проекта като много успешен. На повечето места у нас, където го представихме вече, хората приеха музиката ни много емоционално. И двамата с Петър сме убедени, че това, което правим, има смисъл. Надявам се да го доразвиваме. Турнето ни продължава с концерт в Кикинда – град в Северна Сърбия. Следват Сегед и Будапеща – Унгария. Първият концертен тур завършва в Букурещ – Румъния. В България продължаваме с Варна, Русе, Бургас и Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15