Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпитанието в критично и креативно мислене е бариера срещу кибер заплахите

Мария Габриел и Вим Вендерс

Световноизвестният режисьор Вим Вендерс бе в София в качеството си на посланик на кампанията #SaferInternet4EU. С възпитаниците на Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ режисьорът прекара повече от два часа в разговор за това как да внимават в мрежата, да мислят критично и да открояват фалшивото от истината. София е избрана, заедно с Берлин, за провеждането на инициативата, защото тук има много интелигентни и креативни млади хора, които дават надежда за бъдещето на България и Европа – сподели столичният кмет Йорданка Фандъкова, която взе участие в срещата.

Гостите получиха картини за спомен от срещата.
Сега повече от всякога е важно образованието да помага на младите хора да останат критично мислещи, да открояват вярното от фалшивото и същевременно да са уверени, че с новите технологии имат шанс за реализация на своя талант и креативно мислене – каза еврокомисар Мария Габриел, отговаряща за цифровата икономика и общество в ЕС.

Новите технологии носят големи възможности за нашите млади хора и за нас като общество, но те крият и много рискове. Затова е нужна информационна кампания, която да ни позволи да имаме знания, да останем критично мислещи, да се предпазваме от опасности, например като кибер тормоза. Радвам се, че днес с младите хора в София, заедно с Вим Вендерс, отправяме послание, че онлайн пространството е място, където всички можем да имаме поведение на уважение – това се отстоява, то се учи. Младите ни хора трябва да знаят, че не бива да бъдат безучастни свидетели, а да са бдителни и готови да се притекат на помощ на другия, когато има някаква заплаха. Кампанията ни продължава вече 1 година. Стигнали сме до над 30 млн. жители на Европа, над 15 хиляди училища в различни държави, но България се очертава като най-активна в тази сфера.



Понякога, на фона на новите технологии, тази душевност, която откриваме във филмите на Вим Вендерс, остава на заден план. Затова е добре повече да познаваме европейското кино, защото то е част от нашата история и идентичност
– изтъкна комисар Мария Габриел. Самият Вим Вендерс твърди, че най-хубавото в това да правиш филми е усещането да ползваш универсален език, разбираем от всички хора. Намирайки се в нова ера, младите европейци трябва да знаят какво да вземат от миналото и какво да очакват от бъдещето – каза световноизвестният режисьор по време на срещата си с учениците в София.

В последните 10-20 години живеем в дигиталната ера. Нашите деца трябва да бъдат подготвени за нея. Това е нашето общо бъдеще. Време е вече да помислим за тези съвсем нови предизвикателства, които срещат младите хора днес, особено това – как да различават истината от измамата в дигиталното пространство”.

Ученичката от IX клас Александра Скерова е сред почитателите на творчеството на Вим Вендерс, неин любим филм е „Криле на желанието“. Казва, че кибер сигурността е въпрос на  лична активност и всеки ученик трябва да се интересува и да търси информация за рисковете в мрежата.

Александра Скерова
Някои хора в мрежата се представят за това, което не са и с това много трябва да внимаваме. Затова аз не давам никаква информация за себе си на непознати. Специално в нашето училище много често се говори по такива теми с преподавателите и психолозите.

Следващата среща на именития режисьор с българската публика ще бъде на 10 април, когато той ще представи последният си филм, посветен на папа Франциск. По повод очакваното посещения на папата в София през май, Вим Вендерс определи, че българите ги очаква среща с един забележителен човек, който е сред истинските световни лидери на нашето време. Неслучайно е озаглавил филма „Папа Франциск: Човек на думата си“, защото, по думите на Вендерс, папата е човек, който следва в живота си това, което проповядва.

Снимки: БГНЕС и Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Комисията по бюджет и финанси задължи служебното правителство да осигури нужната помощ за пострадалите от пожарите

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие решение, с което задължава Министерски съвет незабавно да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите лица, предаде БТА. Министерски съвет..

публикувано на 18.07.24 в 18:16

БЧК оказва подкрепа на пострадалите от пожарите

В засегнатите от пожарите населени места екипи на БЧК оказват подкрепа на пострадалите, предаде БТА. Доброволци и служители на БЧК-Ямбол са в с. Воден, където подпомагат дейностите на специализираните екипи на РД "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 18.07.24 в 16:27
 Мин. Ивайло Иванов

Пострадалите при пожарите ще получат еднократни държавни помощи за щетите

Агенцията за социално подпомагане създаде възможно най-бързо организация за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при пожарите в страната, съобщи пресцентърът на ведомството. Социалните работници приемат на място заявления за отпускане на..

публикувано на 18.07.24 в 14:29