Яйцата са неизменен символ на светлия празник Великден. Някогашните традиционни технологии на „изписване” се възраждат, появяват се нови, а сръчните ръце на българските майсторки неуморно творят, превръщайки яйцата в произведения на изкуството. В работата си те използват както естествени черупки, така и основи от най-разнообразни материали.
Великденски яйца с картини на светци изработва Мира Петкова. Основата е керамична заготовка, върху която с огромно внимание се наслагват другите материали. В работата си използва акрилна боя, варак, самосъхнеща теракота. Казва, че техниките не са сложни, но е необходимо време за съхнене на материалите, много важен е и изборът на подходяща картинка. Най-много време отнемат релефните орнаменти, които подчертават лика на светеца и го карат да изпъкне.
Бод след бод се раждат нежните великденски яйца на Любомира Заркова.
Яйцата, изработени в тази техника, представляват ръчна бродерия, монтирана върху стиропорена основа. Извезаният подходящ красив мотив се поставя от лицевата страна, а от обратната се слага плат с цветя или друг десен, след което яйцето се украсява с ширити, панделки, цветя и пеперуди. По думите на Любомира, най-трудно е оформлението на яйцето и изпъването на панамата така, че да няма гънки и да е центрирана много точно, за да изглежда добре.
Цветислава Лозанова е декоратор, и с времето е усвоила достатъчно различни техники, които развива и съвместява една с друга. В резултат се появяват яйца, поразяващи с разнообразие и творческо въображение.
Почти готовото яйце бавно се запечатва с многократно полагане на лак, за да изглежда като порцеланово, с гладка повърхност и дълбочина на изображението, а отделните елементи се подчертават с контури.
Росица Русева използва старинната техника иглонабиване, или казано по друг начин – рисуване с вълна. Това е традиционен начин на декорация, не само на великденски яйца. Често основата е стиропорена, за да е по-правилна формата на яйцето, но може да се работи и само с вълна.
Творческият поглед превръща великденските яйца в красиви и оригинални дизайнерски сувенири, в прекрасен спомен, който остава за дълги години, и ни радва с изящност и неповторимост на изработката.
Снимки: личен архив
Етнографският музей в Бургас ще ухае на храна. Там демонстрацията на етнокухня и кулинарни умения ще направи лично директорът на музея д-р Милен Николов. Той ще сготви свинско с лапад, зелен лук и гьозум по стара котленска рецепта. В Етнографския..
За 20-и път София се присъединява към "Европейската нощ на музеите". Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община в третата събота на месец май. В нощната програма жителите и гостите на..
В събота минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..
"Емиграция – доброволното или насилствено напускане за дълъг период от време на страната на обитаване и заселване в друга страна, причинено от някаква..
От първата половина на май до 12 юли 2024 г. в шест хотела от веригата HULIC в Япония, в партньорство с Посолството на България в Токио се организира..
В сряда, 22 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е слънчево. Още преди обяд от запад ще се..