Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И победители, и победени обсъждат вътрешни промени след евроизборите

Снимки: БТА и БГНЕС

Веднага след изборите за Европейски парламент, приключили в неделя, сред участвалите политически сили се заговори за вътрешни промени. Не само сред победените, но и сред победителите. Част от промените няма да са леки и ще отнемат известно време, но общите насоки вече са очертани.

От Брюксел, където участва в неформална среща на европейските държавни и правителствени ръководители, премиерът и лидер на победилата партия ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че в някои местни структури на партията ще има чистка „до корен“. На този етап Борисов уточни само, че има намерение да реформира или изгради наново структурите на партията в Добрич и Плевен, където изборните резултати на ГЕРБ са незадоволителни спрямо постигнатите на предишните европейски избори. Сериозният анализ за представянето на партията предстои по-късно тази седмица, а тогава идеите за промени вероятно не само ще бъдат прецизирани, но и разширени. По неофициална информация, Борисов обмисля дали заместникът му в ГЕРБ Цветан Цветанов да не се раздели и с постовете си в партията, след като вече се оттегли от поста председател на парламентарната й група.

След като ден по-рано бе казала, че няма да подава оставка заради слабото представяне на БСП на изборите, вчера председателят й Корнелия Нинова все пак го направи. В средата на юни партията ще проведе извънреден конгрес, който да приеме или не оставката и да изработи правила за пряк избор на нов председател.  Самият избор би станал до края на юли. Лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов призова за оставка и на цялото Изпълнително бюро на БСП, но към момента развития в това отношение няма. В непосредствен план най-важно е решението на партията да прекрати бойкота си на парламента, който дори според част от нейния твърд електорат е груба грешка на партийното ръководство.

Спечелилото трето място Движение за права и свободи няма проблеми с изборните резултати и на този етап не предвижда промени в ръководните си органи. Движението обаче обяви, че избраните за евродепутати Мустафа Карадайъ, лидер на партията и Делян Пеевски се отказват в полза на други кандидати от листата на ДПС.

Депутати от ВМРО твърдят, че изборните резултати са актуализирали идеята за смяна на председателя на парламентарната група на коалицията „Обединени патриоти“ Волен Сидеров, който е лидер на слабо представилата се на евровота партия „Атака“. Преди няколко месеца лидерът на НФСБ Валери Симеонов оттегли доверието си от Сидеров, но тогава ВМРО не го подкрепи. Сега председателят на ВМРО Красимир Каракачанов споделял идеята за сваляне на Сидеров и се надявал Симеонов да застане зад нея. Подобна смяна има потенциал да разтури така наречената малка коалиция на управлението – „Обединени патриоти“, а оттам да предизвика и промени също в изпълнителната власт, а не само в парламента.

Предвид предстоящите местни избори в България през есента, конкретизация на обсъжданите в политическите сили промени може да се очаква в най-кратко време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Партия ГЕРБ ще работи с ПП и ДБ, но само ако тя командва

След изборите ГЕРБ няма да преговаря за ново управление със съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев и с бившия премиер Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията ПП-ДБ. Това заяви пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:42
Кирил Петков

Голяма грешка беше влизането в съвместно управление с ГЕРБ-СДС

Съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков определи като “ голяма грешка ” влизането в съвместно управление с ГЕРБ-СДС. “ Ние не осъзнавахме колко зависим е Борисов от Пеевски ”, заяви той пред БНР. Целта пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:16

Турция е готова да преразгледа споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ”

На среща между българския и турския енергиен министър в Истанбул е било изразено желанието на българската страна за преразглеждане на споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ” за доставка на газ, а от турска – проявено разбиране и готовност за..

публикувано на 28.04.24 в 09:10