Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо българско участие на изложението за съвременно изкуство “LISTE” в Базел

Галерия „Сариев” в Пловдив, ще бъде първата, представила България на изложението за съвременно изкуство “LISTE” в Базел, което тази година ще се проведе между 10 и 16 юни. Участието на българска галерия означава, че хората с влияние в съвременното изкуство ще се запознаят отблизо с част от българското творчество.

За да си осигуриш участие на “LISTE”е необходима усилена работа и стратегия за цялостния профил на галерията, казва галеристката Веселина Сариева:

СнимкаПреди всичко това е голямо признание за нашата галерия. “LISTE е не просто изложение за съвременно изкуство, а платформа, на която участват галерии от всички континенти и която показва най-младите, най-успешните и най-перспективните галерии и автори в момента. Ежегодно там се събират хора от целия свят, сред които куратори, музейни директори, колекционери, артисти и галеристи, за да проследят новите тенденции. “LISTE е глобален панаир, който не само показва тенденциите, но ги налага. Да участваш в него е много голяма отговорност.

Организаторите на изложението за съвременно изкуство в Базел държат да имат равно застъпване на основните арт сцени в света. Сред условията за участие, освен сериозната такса, е участие в престижни международни изложения и да имаш фокус върху млади автори, чието развитие си подпомогнал. Галерия „Сариев”, както и ръководената от Веселина Сариева фондация „Отворени изкуства”, работят активно в тази насока. Част от проектите са книгата „Въведение в съвременното изкуство”, издадена на български и на английски език; уебсайтът OpenArtFiles, запознаващ с български автори и галерии, художествена критика и база данни за съвременното изкуство.

Международни медии вече проявяват интерес към българското участие, с което се постига основната цел, а именно – да бъдеш забелязан:

Ние искаме да продължим да участваме на “LISTE и да дадем пример на други наши колеги, защото пробивът вече е направен. Преди години имаше бум на румънските галерии. В момента там участват три или четири и те са силно забелязани. Мечтата ми е това да се случи и с българското съвременно изкуство.

Според Веселина Сариева по-активното представяне на българското съвременно изкуство би довело у нас колекционери – т.нар. луксозни туристи, които ще купуват произведения на изкуството.

За изложението в Базел галерия „Сариев” е избрала да представи художника Викенти Комитски, който работи между София и Берлин. Комитски е подчертано изявен в асамблажа /композиция от предмети и художествени елементи – цветове, тъкани; сродна е с колажа, но е обемна.  бел.ред./. Защо точно той и с какво още впечатлява неговият стил, обяснява Веселина Сариева:


Той е български автор, носител на наградата „База” за млад художник. В момента работи активно и има нова интересна серия творби от асамблажи от предмети, свързани с бита, които той определя между „интернет вандализъм” и „баухаус конструктивизъм”. В тях много често присъстват природни елементи или животни –  екзотиката е изключително важна. Поставят се въпроси за ролята на животните днес и какво всъщност представлява екзотиката. Във връзка с неговото участие, изготвяме първия му малък каталог. Комитски не само ще бъде представен в основната секция на панаира, където ще е нашият щанд, но също така беше избран за видеопрограмата на изложението, където ще представи свой клип.

На около 30 квадратни метра на изложението “LISTE” в Базел ще бъдат показани шест големи асамблажа и пет колажа на Викенти Комитски.

Снимки: Галерия "Сариев"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15