Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици създадоха електромобил с форма на компютърна мишка

Снимка: http://faragency.bg/

Ученици от Бургас създадоха електромобил, чийто дизайн е вдъхновен от компютърната мишка. Той е едноместен и може да измине 160 километра с едно зареждане. В началото на месец юли предстои електромобилът да участва в международно състезание в Лондон. Идеята за създаването му се родила след като преподавателят по електроника Красимир Кънчев посещава международно състезание за енергийна ефективност в Истанбул, където вижда най-новите достижения в този сегмент на автомобилостроенето. Според Кънчев, проектът на учениците му по нищо не отстъпва на тези на останалите отбори. Автомобилът е изграден от фибростъкло и алуминий, гумите му са от велосипед, а купето е обзаведено с кожа и оборудвано с таблет, на който могат да се следят всички показатели на автомобила.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно с превалявания в неделя

През следващото денонощие облачността ще бъде предимно значителна и на много места от запад на изток ще превали. Максималните температури ще бъдат предимно между 21° и 26°, малко по-високи в източните райони на Горнотракийската низина, в София – около..

публикувано на 18.05.24 в 18:30
НДК

Започна почистването на Националния дворец на културата

Столичната община започна почистването на една от емблематичните за София съвременни сгради – Националния дворец на културата, съобщи във фейсбук кметът Васил Терзиев. Той обясни, че ще бъде възстановен вида на характерния врачански камък, върху който..

публикувано на 18.05.24 в 15:56

“Алфа рисърч”: 40% от българите не са прочели нито една книга през 2023 г.

Близо 73% от българите през м.г. не са посетили библиотека, а 40 на сто не са прочели нито една книга, показва изследване на “Алфа рисърч”, огласено в столичния “Гьоте институт”. Според изнесените данни около 63% от сънародниците ни не са ходили на..

публикувано на 18.05.24 в 09:35