Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учени предлагат стратегия за развитието на изкуствения интелект

Снимка: techopedia.com

Учени от Българската академия на науките представиха в Министерския съвет рамка на Национална стратегия за развитие на изкуствения интелект. Документът цели да подпомогне изработката на Национална стратегия за развитието на изкуствения интелект в България до 2030 г. Предложенията на учените засягат пазара на труда и новите изисквания за дигитална компетентност, промяната в ученето и придобиването на квалификация. Обръща се внимание и на социалната значимост при интегриране на технологиите на изкуствения интелект в производството и публичния сектор, както и появата на нови видове работа и отпадането на определени дейности. Разгледани са три специфични области за внедряването на изкуствения интелект - здравеопазването и публичните услуги, опазването на околната среда, земеделието и животновъдството .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нова Загора с аромат на самардала

Празник на самардалата е повод жителите на Нова Загора да излязат на улицата за да отдадат почит на най-популярната си подправка, превърнала се в нещо като туристическо лого на града. Събитието се провежда на 27 април за втора поредна година, а негови..

публикувано на 27.04.24 в 09:10

МВнР изпраща още служители в консулствата в отговор на нуждите на туристическия бранш

Външното министерство командирова допълнителни служители в консулските служби, за да се справят с нарастващите нужди на туристическия бранш от чуждестранни работници през летния сезон. Това се казва в позиция на ведомството по повод интерю за БНР на..

публикувано на 27.04.24 в 09:05

Домашен сапун по стари технологии варят в мездренското село Царевец

Царевец отново се превръща в място за пробуждане на старите традиции. В съботния ден, на 27 април, мездренското село е домакин на третото издание на "Фестивал на сапуна", който представя един типичен местен обичай, предаван през поколенията. За..

публикувано на 27.04.24 в 08:05