Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов екологичен начин за придвижване в София

От вече близо две години в София се предлага услуга от ново поколение, непозната за нашите географски ширини. Тя осигурява екологичен начин за придвижване в града без отделяне на вредни емисии и без шумово замърсяване. Услугата за споделено пътуване с електромобил не само се утвърди, но стана важна част от градската мобилност.

Идеята за наемане на електромобил е реализирана в Литва през 2016 г. от местен предприемач, а в България е пренесена от компанията, изграждаща зарядната инфраструктура в страната. Според изпълнителния директор Стефан Спасов, инициативата за споделено пътуване представлява дългосрочна инвестиция с иновативен характер.

Наемането на електромобилите е доста лесно, единствено през мобилен телефон с мобилна апликация, налична както за Андроид, така и за iPhone на Apple – обяснява Стефан Спасов. – Изтегля се специално приложение, минава се през няколко елементарни стъпки за регистрация, верификация на документите и самоличността на лицето. Системата автоматично обработва данните и след преминаване на процедурата електромобилът може да бъде нает. В специална апликация се открива къде в близост има кола, прави се резервация, която важи 15 минути. Колата се отключва с телефона. В жабката й са ключовете и документите. Пътуването е без ограничения във времето. След използване на електромобила ключовете и документите се оставят пак в жабката и отново с помощта на телефона, след като бъдат затворени вратите, сесията се приключва. Колата се заключва автоматично и се освобождава за следващия клиент.

Единственото условие, на което трябва да отговаря водачът на електромобила, е да има една година опит като шофьор и валидна шофьорска книжка. Не се изискват предварителни депозити, но според условията за ползване при злонамерени действия се удържат неустойки. Цялата услуга е дигитална и за заплащането й в мобилното приложение се зарежда платежна карта. Без значение е, каква е тя, кредитна или дебитна. Условието е да е Mastercard или Visa. Таксуването е на минута и системата автоматично дебитира съответната сума. Независимо, че услугата се предлага все още само в София, единственото ограничение за пътуване с електромобилите е да бъде в рамките на държавата. Където и да се отиде с него, изискването е да бъде върнат в София и да бъде оставен в позволените за това зони.

Стефан Спасов казва, че компанията е покрила близо 40 процента от територията на София, като в момента разполага с над 200 електромобила от различни модели и различни класове, които са съобразени с изискванията на клиентите. До края на годината се очаква колите да станат над 300.

Събеседникът ни е убеден в преимуществата на услугата за споделено пътуване.

Има много предимства пред това да използвате личния си автомобил – казва Стефан Спасов. – Нямате грижи от гледна точка на застраховка, на паркинг, на гориво. Всичко това, разбира се, е включено в цената на услугата и реално може да ви излезе финансово доста по-изгодно – да ползвате електромобилите ни, вместо да имате личен автомобил, който и самата статистика в световен мащаб показва, че около 90 процента от времето не е в движение и от актив, по-скоро се превръща в пасив.

Oт 10 юли, услугата за споделено пътуване се предлага и в трета европейска държава – Румъния. Имаме много големи амбиции да развием пазара там. Букурещ е милионен град и има голям потенциал. Така че ще хвърлим доста енергия в това да можем да реализираме успешно проекта там. Естествено, гледаме и към други европейски пазари, казва в заключение Стефан Спасов.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Определят линията на бедност за България за 2025 г.

На заседание днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика...

публикувано на 16.09.24 в 05:40

Дрескод "българска шевица" за първия учебен ден в училище в Кърджали

Със специален дрескод ще започне на 16 септември новата учебна година в Средно училище "Йордан Йовков" в град Кърджали. Мотиви на български шевици ще са задължителни за облеклото на всички учители и ученици в училището в първия учебен ден...

публикувано на 15.09.24 в 19:10
Септември в Осоговската планина

Повече облаци и малко слънце в първия учебен ден

През нощта облачността ще е значителна и на места главно в централните райони ще има валежи от дъжд. Сутринта в котловините и низините ще се образува мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 6° и 11°,..

публикувано на 15.09.24 в 18:10