Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София – повече млада, отколкото древна в очите на чуждестранните туристи

Снимка: Facebook /5MinutiSofia

"Света София" – църквата, от която идва днешното име на българската столица, обикновено остава в сянката на катедралния храм "Александър Невски". Той се извисява в центъра на едноименния площад и с бялата си фасада, блестящите си златно-зелени кубета, красивата въздушна архитектура отвлича вниманието от по-малкия храм "Света София", изграден от червени тухли и сгушен встрани от площада. Но и двете сгради по своему са символ на българската столица и на 17 септември ще отбележат празника на София. В този ден православната църква почита мъчениците Вяра, Надежда и Любов и майка им София, а от 1992 година, с решение на Столичния общински съвет, е и Ден на столицата.

"Чуждестранните туристи, дошли за първи път в столицата, най-силно се впечатляват от катедралата "Александър Невски", сградата на бившата софийска Централна минерална баня и Народния театър" – разказва Никола, един от екскурзоводите на безплатната пешеходна обиколка на София Free Sofia Tour, пред Радио България.

Сградата на Централната минерална баня
Джей от Лондон обаче е по-впечатлен от джамията, синагогата и църквата "Света Неделя", особено след изпълнения с драматизъм разказ на екскурзовода Йоан за комунистическия атентат в църквата през 1925 г. Британецът е за втори път в България.

"Като дойдох, не знаех почти нищо, научих за България от един колега. Аз обичам да пътувам, затова реших да дойда." И понеже му е харесало, решил да повтори. Но любимият му град засега е Пловдив.

Алуция от Братислава е използвала командировка в България, за да остане през уикенда да разгледа столицата. За първи път е тук, но впечатленията ѝ от столицата засега се ограничават до... един от сувенирните магазини, от които си е купила продукти с розово масло.

Ларгото и сградата на Народното събрание
Хърватката Мартина определено харесва храната в България и смята, че Ларгото и особено новата сграда на парламента прилича малко на парламента в Хавана. Тя забелязва прилики и в останалите от комунизма панелни блокове и дори показва снимки на същите от кубинската столица.

"София има едновременно традиции, красива архитектура – сградите много ми харесват, в тях има история. Храната е прекрасна. Може би малко ми напомня и на Сараево. София е красив град с много култура. Прекрасен е!" – казва Мартина.  

Ротондата „Свети Георги“
За двойка млади американци обаче столицата е изненадващо съвременна:

"Градът е по-модерен от очакванията ми. Мисля, че очаквах архитектурата да е по-старинна" – казва Бритни от Калифорния.

Бритни и Дейвид са младоженци, които са решили да посетят София по време на медения си месец. Без предварителна подготовка, без да знаят каквото и да е за България. Тук са по една единствена причина – концертът на Андреа Бочели. "Пристигнахме предната нощ, така че почти нищо не сме видели от София, бяхме в Рим и Флоренция и сега сме тук."

Народният театър „Иван Вазов“
Германецът Александър е силно развеселен от статуята на Цар Самуил в близост до "Света София", особено след като научава историята за светещите очи и популярното име на статуята "Вампирът". Той, както и останалите туристи в групата, не е знаел много за София преди сегашното си пътуване.

"Знаех, че България е бивша комунистическа държава и по време на Втората световна война е била на страната на Германия. Но нямах представа какво е положението сега в България и столицата."

Туристическата обиколка на Free Sofia Tour съвсем логично завършва пред базиликата "Света София", откъдето се открива гледка към храм-паметника "Александър Невски". Повечето туристи се отправят за снимки пред катедралата.


"Хората в 99% от случаите са приятно изненадани от София, те обикновено нямат никакви очаквания и си тръгват с много хубави впечатления – обобщава гидът Никола. – Това е за мен най-хубавата професия, защото ние сме един вид посланици на нашата страна. Освен всичко останало, се срещаме с хора от цял свят, което и нас самите ни обогатява изключително много."

Снимки: Елизабет Радкова, Ани Петрова - БНР, Владимир Петков, Free Sofia Tour, Facebook/5MinutiSofia


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал на изкуствата, в който и публиката е участник, се открива в София

"Аз съм София“ - така се казва новият градски фестивал на изкуствата и емоциите, който ще се проведе от 17 до 23 септември в пространството пред НДК в центъра на българската столица. Той е част от програмата "София празнува 17 септември", посветена на..

публикувано на 17.09.24 в 07:25

Спектакълът "Бурята" на Народния театър "Иван Вазов" се представя на фестивал в Тбилиси

Спектакълът "Бурята" с режисьор Робърт Уилсън на Народния театър "Иван Вазов" е представен като "най-важното събитие" на тазгодишното издание на Международния театрален фестивал в Тбилиси, Грузия. Представленията ще бъдат на 17 и 18 септември, съобщават..

публикувано на 17.09.24 в 05:00

Валежите продължават, по върховете ще превали и сняг

През нощта  над по-голямата част от страната облачността временно ще се разкъса и намалее; по-значителна ще се задържи над югоизточните райони, където все още на изолирани места ще превалява дъжд. През втората половина от нощта от югозапад ще започне..

публикувано на 16.09.24 в 19:05