Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната шампионка по ловна стрелба, дисциплина „Трап“ при девойките – Селин Али

Седемнайсет годишната Селин Али е световна шампионка по ловна стрелба, дисциплина „Трап“ при девойките. Израснала в семейство на ловци, тренирала различни спортове, пълна отличничка в училище, спортистката от град Айтос се отличава с упоритост и голям спортен хъс.

Свързахме се с нея ден след като се върна от състезанията в Италия и Германия. Умората и вълненията все още ѝ личаха. На въпроса „Как завоюва големия успех?“, младата спортистка спокойно отговаря:

Това, което постигнах там са резултати, каквито постоянно правя на тренировки. На състезание е много по-трудно, защото има притеснение, има много вълнение, които пречат. Много се гордея със себе си, че постигнах тези резултати по време на такова голямо състезание. И че се справих със всичките тези вълнения и чувства именно на тази голяма световна сцена.

След като печели златния медал на Световното първенство в Лонато Дел Гарда /Италия/, Селин Али продължава да се състезава, този път като смесена двойка с Иван Георгиев, за което разказва:


Това не ни беше първото състезание с Иван Георгиев. Преди това също сме участвали като смесена двойка на две - три състезания, така че сме свикнали един с друг. Преживяването беше много добро. До последната серия не се знаеше дали ще влезем на финала и дали ще се борим за медал. Но стана така, че последната серия ни беше решаваща. Там се справихме най-добре и се класирахме за финал където заедно с испанците стреляхме за бронзовия медал. Спечелихме го с доста панички преднина пред испанските състезатели
.

Селин Али с министъра на младежта и спорта Красен КралевБроени дни след златния и бронзов медал в Италия, Селин продължава с победите и на Световното първенство за младежи в германския град Зул. Там печели сребърен медал.

Как е открит талантът ѝ обяснява Ниязи Мехмед, който е баща и личен треньор на състезателката:

Съвсем случайно, когато беше на 12 години. Реших да отида до стрелбището да пострелям преди ловния сезон и я взех с мен, за да не е самичка вкъщи. Един бивш състезател предложи да я пробваме. Опитах да го убедя, че тя не е държала пушка, не исках да стреля. Бях я възпитал да не се доближава до оръжие. Но взе пушката и при първите 6-8 панички, които ѝ пуснаха, тя удари 5-6.

Този момент е решаващ за Селин и баща ѝ. След това момичето продължава да тренира стрелба и бързо стига до първите състезания.

Беше на 12, когато взе в ръката си за първи път пушка. На 13 години ходехме на международни участия, разказва бащата на Селин. – На 14 участвахме на световно и няколко международни състезания, след което тя стана „Майстор на спорта“, което е прецедент за България сред девойките и жените никой не беше постигнал този успех дотогава. На 15-годишна възраст беше пета в Европа, на 16 осма в света в индивидуалната дисциплина при девойките. Продължихме упорито и тази година дойдоха резултатите.


Да тренираш стрелба не е като другите спортове, казва Ниязи Мехмед. Защото всеки гръмнат патрон е пари, а за да се направи тренировка трябват поне 150-200 стреляния. Като преди състезания числото се увеличава. За да станеш много добър, трябва много да тренираш, което означава и много разходи. Но Селин и баща ѝ се опитват да разходват оптимално наличните ресурси и тренират поне три пъти седмично.

Какво следва оттук нататък за Селин?


Участие в следващите състезания за жени, не при девойки, и евентуално квота за олимпийските игри в Токио догодина. И ако не стане, да продължим на такова ниво, за да спечелим квота и участие в следващите олимпийски игри. Защото, знаете, на колкото и световни да отидем, олимпийските игри си остават най-важните
, казва Ниязи Мехмед. Като баща и личен треньор той е основен мотиватор за Селин – в живота и в спорта:

Той е човекът, заради когото продължавам да правя всичко. Искам да го накарам да се гордее с мен. Още повече като виждам, че имам талант и мога да постигна такива висоти. Като баща и дъщеря ние имаме връзка, която е много трудно да се разкъса, и сме много близко, особено благодарение на стрелбата. И няма как да се предам, казва уверено 17- годишната състезателка по ловна стрелба Селин Али.

Снимки: btvnovinite.bg, gramofona.com и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05