Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Световната шампионка по ловна стрелба, дисциплина „Трап“ при девойките – Селин Али

Седемнайсет годишната Селин Али е световна шампионка по ловна стрелба, дисциплина „Трап“ при девойките. Израснала в семейство на ловци, тренирала различни спортове, пълна отличничка в училище, спортистката от град Айтос се отличава с упоритост и голям спортен хъс.

Свързахме се с нея ден след като се върна от състезанията в Италия и Германия. Умората и вълненията все още ѝ личаха. На въпроса „Как завоюва големия успех?“, младата спортистка спокойно отговаря:

Това, което постигнах там са резултати, каквито постоянно правя на тренировки. На състезание е много по-трудно, защото има притеснение, има много вълнение, които пречат. Много се гордея със себе си, че постигнах тези резултати по време на такова голямо състезание. И че се справих със всичките тези вълнения и чувства именно на тази голяма световна сцена.

След като печели златния медал на Световното първенство в Лонато Дел Гарда /Италия/, Селин Али продължава да се състезава, този път като смесена двойка с Иван Георгиев, за което разказва:


Това не ни беше първото състезание с Иван Георгиев. Преди това също сме участвали като смесена двойка на две - три състезания, така че сме свикнали един с друг. Преживяването беше много добро. До последната серия не се знаеше дали ще влезем на финала и дали ще се борим за медал. Но стана така, че последната серия ни беше решаваща. Там се справихме най-добре и се класирахме за финал където заедно с испанците стреляхме за бронзовия медал. Спечелихме го с доста панички преднина пред испанските състезатели
.

Селин Али с министъра на младежта и спорта Красен КралевБроени дни след златния и бронзов медал в Италия, Селин продължава с победите и на Световното първенство за младежи в германския град Зул. Там печели сребърен медал.

Как е открит талантът ѝ обяснява Ниязи Мехмед, който е баща и личен треньор на състезателката:

Съвсем случайно, когато беше на 12 години. Реших да отида до стрелбището да пострелям преди ловния сезон и я взех с мен, за да не е самичка вкъщи. Един бивш състезател предложи да я пробваме. Опитах да го убедя, че тя не е държала пушка, не исках да стреля. Бях я възпитал да не се доближава до оръжие. Но взе пушката и при първите 6-8 панички, които ѝ пуснаха, тя удари 5-6.

Този момент е решаващ за Селин и баща ѝ. След това момичето продължава да тренира стрелба и бързо стига до първите състезания.

Беше на 12, когато взе в ръката си за първи път пушка. На 13 години ходехме на международни участия, разказва бащата на Селин. – На 14 участвахме на световно и няколко международни състезания, след което тя стана „Майстор на спорта“, което е прецедент за България сред девойките и жените никой не беше постигнал този успех дотогава. На 15-годишна възраст беше пета в Европа, на 16 осма в света в индивидуалната дисциплина при девойките. Продължихме упорито и тази година дойдоха резултатите.


Да тренираш стрелба не е като другите спортове, казва Ниязи Мехмед. Защото всеки гръмнат патрон е пари, а за да се направи тренировка трябват поне 150-200 стреляния. Като преди състезания числото се увеличава. За да станеш много добър, трябва много да тренираш, което означава и много разходи. Но Селин и баща ѝ се опитват да разходват оптимално наличните ресурси и тренират поне три пъти седмично.

Какво следва оттук нататък за Селин?


Участие в следващите състезания за жени, не при девойки, и евентуално квота за олимпийските игри в Токио догодина. И ако не стане, да продължим на такова ниво, за да спечелим квота и участие в следващите олимпийски игри. Защото, знаете, на колкото и световни да отидем, олимпийските игри си остават най-важните
, казва Ниязи Мехмед. Като баща и личен треньор той е основен мотиватор за Селин – в живота и в спорта:

Той е човекът, заради когото продължавам да правя всичко. Искам да го накарам да се гордее с мен. Още повече като виждам, че имам талант и мога да постигна такива висоти. Като баща и дъщеря ние имаме връзка, която е много трудно да се разкъса, и сме много близко, особено благодарение на стрелбата. И няма как да се предам, казва уверено 17- годишната състезателка по ловна стрелба Селин Али.

Снимки: btvnovinite.bg, gramofona.com и личен архив

Още от категорията

Стоянка Бонева, Ева Георгиева и Янка Рупкина

Ева Георгиева – „Бялата лястовица“ на добруджанската песен

Оставила дълбоки и трайни следи в националната ни култура, Ева Георгиева е сред най-известните български народни певици. Тя е съоснователка на трио „Българка“. Създадена през 1975 г., фолклорната формация години наред печели възторга на всички,..

публикувано на 13.08.20 в 11:41
Стопкадър от видео с изпълнение на Стоян Величков, заснето от Симон Льонбах през 1998 г. в Дания

Спомен за легендарния фолклорен изпълнител Стоян Величков

С майсторското си свирене той е удивлявал и посветена, и непредубедена публика, у нас и по света. Онези, които са го слушали някога, казват, „че кавалът му свири, говори“... Изпълненията му грабват не само с блестящата си инструментална техника,..

публикувано на 05.08.20 в 11:47

Меган Фокс снима филм в България

Холивудската актриса Меган Фокс е в България вече повече от две седмици. Звездата участва в снимките на филма Till Death в киностудия „Ню Бояна“. В лентата 34-годишната актриса изпълнява ролята на Ема, която се опитва да избяга от наемни убийци...

публикувано на 05.08.20 в 10:24