Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обсъдена бе нова концепция за интеграция на ромите в България

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Красимир Каракачанов представи пред Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет нова „Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в България“.  Документът има три основни приоритета – обвързване на всички социални плащания към ромите със задължението децата в семействата да посещават училище, премахване на незаконните ромски гета и оттам превенция на етническото напрежение в страната.

Красимир Каракачанов вицепремиер на България:

От много години е видно, че интеграцията на това население на практика не работи, защото тя не дава никакви видими резултати.  Случва се точно обратното, бедността се увеличава. Неграмотността сред децата и процентът на децата, които не посещават училище се увеличава. Криминогенната атмосфера в районите, в които има компактно такова население, живеещо в незаконни гета, е напрегната. Смятам, че е сбъркана философията въобще на идеята за интеграция на това население. Защото досега виждаме, че всички мерки, които се правят през НПО-та, не са реално това население да бъде интегрирано и през образованието да бъде равноправно на пазара на труда, да се стимулират тези хора реално да се грижат за децата си, реално да се образоват и оттам да си намират подходяща работа. Тук се получава един порочен кръг – роден в гетото, ти оставаш там – оставаш без образование, не получаваш трудови навици и липсата им те прави аутсайдер на пазара на труда. Това означава тотална маргинализация, един затворен порочен кръг.

В залата се чуха редица мнения от страна на неправителствения сектор. Някои подкрепиха нуждата от нова философия за интеграцията на ромското население, но критиците бяха повече.

Асен Колев от „Информа” - Асеновград:

Вие продължавате да говорите за престъпност, но няма циганска престъпност, господин Каракачанов, има престъпност в България. Повече от 90% от хората работят съзнателно, целенасочено, когато има възможност. Да, точно така е. Интеграцията е двустранен процес. Интеграцията значи ромите да се интегрират, но и българите да възприемат това с желание. Има случай, когато един ром казва и аз съм българин, но знаете ли какво стана с него след това?

Георги Бахов, директор на Фондация „Ромска интеграция“:

Ама защо има бедни? Защото ако отидем при някой работодател и ме видят, че съм черен ще кажат – „о-о, добре, ще ти се обадя“– достатъчно! Няма работа за ромите. Работим единствено в чистотата, на контейнерите за изхвърляне на отпадъци, защото там българи не работят.

Мария Стоименова, фондация „Гюлчай”:

Концепцията, която давате не е правилна за България. Няма да се делим на цигани и на българи. Ние, циганите, сме част от българското общество.

Предложената концепция не подлежи на гласуване от Националния съвет и ще бъде внесена в правителството, като проектодокумент за промяна на новата Стратегия за ромската интеграция, която трябва да бъде гласувана в парламента през 2020 г.

В заключение Красимир Каракачанов обобщи:

Слушайки повечето от вас, оставам с впечатление, че аз не живея в тази страна. Шест месеца този документ се обсъжда и е публичен. Още в началото казах, че ние сме отворени за всякакви бележки. Но извинявайте, да говорим, че проблем няма и че едва ли не проблемът се решава, означава, че ние си заравяме главата в пясъка. Нека да излезем от клишетата, защото клишетата показаха, че не вършат работа.


Още от категорията

Антиправителствените протести продължават и тази вечер

За 35-а поредна вечер антиправителствените протести в столицата продължават.  Импровизираните барикади на възловите кръстовища пред Ректората на Софийския университет, на Орлов мост и площад „Независимост“ остават. Мотивацията на демонстрантите е..

обновено на 12.08.20 в 20:11

Всеки втори млад българин живее с родителите си

Почти половината млади българи все още живеят с родителите си , показват данните на Евростат за миналата година. Докато у нас 48,8% от хората на възраст между 25 и 34 г. не са напуснали родния си дом, в Дания това не са направили едва 4 на сто, във..

публикувано на 12.08.20 в 14:32

Кабинетът отпусна допълнителни средства в помощ на ученици и студенти

Правителството отпусна 16,5 млн. лв. в подкрепа на 160 училища в цялата страна. Премиерът Бойко Борисов съобщи решението във фейсбук профила си: „За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия, с колегите ми от..

публикувано на 12.08.20 в 13:36