Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири медала за България само за ден на Олимпиадата в Париж

Златният ни медалист Семен Новиков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четири станаха медалите за България от олимпийските игри в Париж, при това – спечелени в рамките на една вечер. Първо, Семен Новиков грабна титлата в категория до 87 килограма на класическата борба, след това Кимия Ализаде спечели бронзов медал в таекуондото, а Божидар Андреев стигна до бронза в категория до 73 кг при вдигането на тежести, което е и първи олимпийски медал за България в щангите от 2012 г. насам, когато Милка Манева се окичи със сребарния медал. Накрая, Хавиер Ибанес спечели бронз в бокса в категория до 57 кг.  

Андреев показа завидна форма по време на цялото състезание и стана единственият щангист в него с шест поредни опита. Европейският шампион в категорията започна със 148 кг в изхвърлянето, преодоля 152 и 154 кг. и продължи в изтласкването, където вдигна 183, 187 и 190 кг. Така българинът завърши с двубой от 344 кг, което му донесе бронзовото отличие.

Божидар Андреев

27-годишният Божидар Андреев е родом от Сливен, през 2014 г. печели златен медал от младежките олимпийски игри в Нанкин, Китай в категория до 69 килограма. На световното първенство по вдигане на тежести през 2018 г. завършва на девето място, в началото на 2024 г. става европейски шампион в категорията до 73 кг. от първенството в София. 

Иранката Кимия Ализаде, която представлява България в таекуондото, победи световната номер 1 Дзонгши Лио от Китай с 2:1 в битката за третото място в дисциплината до 57 килограма.

Кимия Ализаде вдясно

Кимия е бронзова медалистка от олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., както и носителка на сребърен и бронзов медал от световните първенства през 2017 и 2015 г. и европейска шампионка за 2024 г. в категория до 62 килограма. През март 2024 г. Българската федерация по таекуондо я привлича да се състезава за България. 

Хавиер Ибанес спечели бронзов медал в бокса, след като загуби полуфиналната битка в категория до 57 кг срещу Мунарбек Сеитбек Уулу от Киргизстан.

Хавиер при заминаването за Париж

28-годишният Хавиер е кубинец. През 2014 г. става шампион на страната си за младежи в категория до 56 килограма, а през същата година печели и световното първенство за младежи в тази категория, провело се в София. 

Снимки: ЕПА/БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Семен Новиков в битка с Алиреза Мохмадипиани

Първо олимпийско злато за България от Париж 2024

България вече има своя първи олимпийски шампион на игрите в Париж. Семен Новиков срази на финала иранския борец Алиреза Мохмадипиани , който е световен вицешампион в категория до 87 кг. в класическата борба. Новиков реализира категоричен резултат от..

публикувано на 08.08.24 в 21:40

Слънчево ще е, с валежи на северозапад и над Рило-Родопската област

В петък , 9 август, ще е слънчево. Заоблачаване ще има над северозападната половина от страната. Главно в планините в Западна и Централна България, ще превали. Минималните температури ще са между 14 и 21°, в София 15°. Максималните ще достигат от..

публикувано на 08.08.24 в 19:40

България днес - 8 август 2024 г.

Темите в "България днес" ще ни заредят с ведрина и доза патриотизъм – срещаме ви с някои от децата, отличени за  творческите си интерпретации на тема "Моят корен български". Доколко България е важно понятие за българчетата в района на Париж ще разберем от..

публикувано на 08.08.24 в 19:00