Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екопарк с диви животни посреща гости в Добруджа

Сърни, елени, камерунски козички, глигани и пауни се наслаждават на волен живот в новооткрития екопарк “Геранеа”. Комплексът със зелени възвишения и панорама към Черно море приема посетители, които обичат красивата природа и желаят да общуват с животни в естествената им среда.

Латинското наименование за растението здравец - “гераниум” – е дало вдъхновение за името на екопарка. “Геранеа” се разполага на седем хиляди декара гориста площ между добруджанските села Ляхово, Оброчище и Църква, на 5 км. от курорта Албена.


Преди две години Рехджан Низам взема на концесия някогашното ловно стопанство, с идеята да го превърне в дом на дивите животни по подобие на национални резервати като “Серенгети” в Танзания. Първите стъпки, които прави наемателят, е да забрани лова, да селектира животни от други стопанства и да отдели глиганите, за да не смущават останалите обитатели на екопарка. В резултат на тези грижи днес в “Геранеа” живеят 170 елена лопатари, 250 муфлона, 50 сърни, 50 камерунски козички, 300 глигана и много други представители на животинския свят.


Девствената природа и тръпката на непредвидимото диво предоставят незабравимо преживяване за гостите – обещават от екопарка. Освен чрез свободни разходки, туристите имат възможност да проследяват животните и от седем наблюдателни кули /вишки/.

Хората се движат буквално в гора, населена с диви животни, които могат да наблюдават през цялото време – разказва Рехджан Низам. – Една част от животните вече са се социализирали и шумът не им пречи толкова, а други са по-плашливи, особено майките с малките, и те по-трудно се виждат. Но когато успеем да закараме посетителите максимално близо до някое животно и усетим техния адреналин, това чувство изпълва и нас.


Преходите се извършват с помощта на професионални водачи, пеша, и по този начин се превръщат в най-трудната, но и най-атрактивна част от пребиваването в екопарка.

Имаме и коне за езда – добавя концесионерът. – Мислехме да ползваме също специални каруци, но тъй като теренът е пресечен, се отказахме от тази идея и сега преговаряме с производители на високопроходими електромобили.


И тъй като имаме вишки, на които в момента монтираме соларни панели, електромобилите ще могат да се зареждат от тях. По същия начин ще захранваме и камерите за наблюдение, защото намерението ни е в нашия сайт животните да се виждат в реално време. Изобщо опитваме се максимално да затворим цикъла, за да нямаме нужда от външни фактори – всичко да набавяме в самото стопанство, да не притесняваме животните с излишен шум. Просто да си бъде истински екопарк
.

По време на разходките си гостите на стопанството могат да се наслаждават на природните гледки, почивайки си в удобни беседки и на пейки. Там те могат да усетят също уханието на разнообразни билки, да чуят шумолене от листата на дръвчетата и да последват с поглед пъстрите опашки на пауните.


До този момент нямаме човек, който да не е казал, че ще се върне отново
– доволен е Рехджан Низам. – Защото ние ще работим целогодишно, по 24 часа всеки ден, а вишките за наблюдение ще бъдат оборудвани с камери за нощно виждане. Освен че денонощно ще се наслаждават на природата, посетителите ще се радват и на откритите ни библиотеки, благодарение на които ще могат да посядат с книга в ръка. Хората са доволни, защото досега не са чували за подобна местност с диви животни, достъпна среда, проходими пътища и по-екстремни горски пътеки. При нас има за всеки човек по нещо – в зависимост от това какво изживяване иска да усети. Той може например да се снима на местата, които най-много му харесват, а реши ли да обходи целия екопарк, един-единствен ден няма да му стигне.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10