Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Експонати в сбирката на местното читалище
Снимка: Венета Николова

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300 постоянни жители. Заедно с тях, тук са се установили и няколко чуждестранни семейства, които не могат да се нарадват на спокойствието, красивите гледки и най-вече на евтиния живот в България. 

Къщите на село Гарван са в типичен добруджански стил

А защо селото се казва Гарван ли? Ето обяснението на Димитър Неделчев, бивш кметски наместник и дългогодишен жител на Гарван:

"Гарван идва от думата карван или карун или нещо подобно, което означавало "голям сняг". Даже е имало идея през годините селото да се преименува примерно на Снежец. Интересно е, че у нас има няколко такива села Гарван. Даже в отсрещната Румъния ходих преди две - три години да видя и на табелата на селото си пише Гарван."

Църквата „Св. Димитър Солунски“ (Мироточивий) е била построена между 1876 и 1892 г.

Прибирането на житото, смилането на брашното или царевицата и месенето на хляб са неотменна част от ежедневието на местните от незапомнени времена. Днес в района се отглежда пшеница, слънчоглед, ечемик, царевица, рапица… Селото разполага с над 20 000 дка обработваема земя, като по-голямата част се обработва от земеделската кооперация "16 декември", основана още през 1992 г.

"Разцветът на селото настава след приключването на войните от 1918-20 г., т.е. след Първата световна и Балканската война. Тогава се строят къщи от този тип и това продължава в течение на дълги години. Хората започват да си купуват по-модерни съоръжения като железни плугове, докато преди са обработвали земята с рала. Закупуват вършачки и други машини за селското стопанство. И основният поминък, с който са търгували, бил земеделието и главно зърнопроизводството" – разказва Неделчев.

Добруджанската къща-музей в село Гарван

В красива двуетажна къща от XIX век, някогашна собственост на местен земеделски производител, се помещава Музеят на добруджанския бит и култура. Разглеждаме старинните миндери, камината, народните носии, сватбарските пешкири, тъканите черги и други предмети от ежедневието на хората от преди 100-тина години. В селското читалище също е подредена богата колекция с предмети, проследяващи земеделския бит на предците ни.

Хората от Гарван и околните села се отличават със своя диалект и традиции. Те наричат себе си гребенци, заради една особеност в облеклото. В миналото младите жени носели на главите си "качул от смола” с формата на гребена на петела. За съжаление никъде в района не е съхранен автентичен "гребен", като свидетелство за идните поколения. Затова пък в двора на Добруджанската къща-музей попадаме на истинска действаща мелница. Докато ни демонстрира как работи, Димитър Неделчев обяснява:

Димитър Неделчев демонстрира как работи старата мелница

"Тя е била с цел мелене на царевично брашно, което се ползвало за храна на животните, но в тези години е ставало и за изхранване на хората. Тук, където влизаме, е помещението за мелене. Има голям подиум, на който се качват чувалите с царевицата или царевица, смесена с жито. Оттам ръчно се повдига в коша, който се върти с мотор на корабен двигател. По река Дунав е имало плаващи мелници и този двигател вероятно е бил свален от тях. Той задвижва чрез ремъчна предавка колелото и материалът се мели от два големи камъка."

Двигателят е произведен в Мюнхен в началото на 20-ти век. Гарванската мелница е главен герой на Фестивала на житото и хляба, който се провежда всяко лято в двора на Добруджанската къща и с него се поставя началото на жътвената кампания в целия район.

Какво да видите наблизо: 

Снимки: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15