Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да правиш кино с мобилен телефон е възможно

Възможностите на съвременните мобилни телефони са все по-големи, а идеите, които можем да реализираме с тях – все по-мащабни. За това свидетелства и конкурсът за филми, заснети със смартфон - Huawei Smartphone Film Festival.

Първа награда спечели екипът, създал 10-минутния „Любовен час“. Филмът, по сценарий на Людмила Йорданова, разказва романтичната история на един сомнамбул, открил своята сродна душа насън. В ролята на режисьор и оператор на филма се превъплъщава журналистът Слави Ангелов, а монтажът е на Методи Андонов. Филмът „Трепачи“ на Тео Чепилов спечели второ място и се отличи като най-забавния от конкурсната програма. Според сценариста, историята е вдъхновена от американските комедии от 90-те. Трето място спечели филмът „Едно ДА ще прецака София“ на най-младата участничка в надпреварата - Лидия Юлианова, която е едва на 18 години. Специалната награда бе присъдена на стоп моушън анимацията „Връх“, чието заснемане, според автор ѝ Стефан Войводов, е отнело по 12 часа всеки ден в продължение на месец.

В хода на конкурса 5-членно жури избра 11 финалиста, които получиха смартфон и един месец да реализират идеята си. Във втория етап беше представянето на продукциите и определянето на победителите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"От вестника до музея" – карикатурите от социализма, събрани в една изложба

Опит за реконструкция на карикатурния жанр в условията на тоталитарната система на управление в България между 1944 и 1989г. прави изложбата "От вестника до музея", която вече пети месец привлича посетители в Музея на изкуството от периода на..

публикувано на 23.03.24 в 03:55

Алек Попов вече е сред небесните класици

На 58 години си отиде писателят Алек Попов, съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Авторът на "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Митология на прехода", "Сестри Палавееви", "Мисия Туран" и др. произведения е починал на 22 март...

публикувано на 22.03.24 в 13:45

Персонажи от българския театър представя галерия "България" в Рим

"Нощни персонажи" – така е наречена експозицията, посветена на българския театър, която ще бъде представена на 23 март в историческия център на Рим. Изложбата е един от най-забележителните проекти, които свързваме с европейската инициатива "Нощ на..

публикувано на 22.03.24 в 06:25