Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старата розоварна в град Стрелча изпраща активния производствен сезон с поток от туристи

Българското розово масло и днес е сред най-качествените и търсени етерични масла по цял свят. Отличава се със своя дълготраен аромат и лечебни свойства, затова извлекът от българска маслодайна роза е в основата на широка гама козметични и лечебни продукти. Една от най-старите розоварни в България се намира в подбалканския град Стрелча. Тя е на изхода на града, по пътя за Копривщица, и е възникнала на това място в годините след Освобождението на страната ни от турско владичество. Така розовият цвят, добит от земята на Стрелча, вече близо век и половина се събира и преработва в Старата розоварна на града. Местните жители казват, че тяхната розоварна е втората най-стара в розопроизводителния район на България. През последните години съоръженията са модернизирани и инвеститорът е постигнал затворен цикъл – от производството на етерични масла, до влагането им в серия козметични продукти, които се разпространяват на пазара у нас и в чужбина.



В Стрелча отглеждането на маслодайна роза е част от семейната традиция. Тук буквално всяко семейство отглежда от 1 до 3 декара маслодайни рози, затова и маслото, добито от тях, се предава в семейството като ценна реликва. Розите в Стрелча всъщност идват от близкия град Копривщица и така, благодарение на подходящия климат, е поставено началото на масовото розопроизводство – разказва Надя Романкова, изпълняващ длъжността директор на Исторически музей - Стрелча.



Веднага след Освобождението, от град Клисура към Копривщица се пренася маслодайната роза. Копривщица обаче е разположена доста по-високо в планината. Местните жители насаждат розови градини, но се оказва, че тази култура не може да вирее на такъв високопланински климат. Затова изкореняват всичките си розови насаждения и заедно с казаните за розоварните ги продават в Стрелча. Няколко фамилии засаждат първите розови градини. Става ясно, че заради благоприятния климат розата вирее много добре в района. Започва бързо развитие на розопроизводството още през 20-те години на 20 век. Имало е около 300 дка розови насаждения, отглеждани на семеен принцип. В началото стрелчани се опитват да дестилират розовото масло в домовете си, направили си и казани, но понеже е нужна много вода за изваряване на розовия цвят, а и място, където да се изхвърля отпадъчния материал, хората се събират и решават заедно да си направят розоварна. Мястото е определено близо до реката. Монтират се няколко казана и там започва изваряването на розовия цвят. Към днешна дата вече има около 6 хил. дка розови насаждения, отглеждани на семеен принцип. Затова всяка година през май месец, когато е розоберът, настава голяма еуфория в целия град. Празникът на розата се организира от 1996г. в Стрелча. Избираме най-красивото момиче, което да носи титлата „Царица Роза“, а едновременно с това всяка година организираме и спектакъл възстановка „Розобер“. В деня на празника всички гости могат да посетят розоварната, а също и розова градина, където самодейци в традиционно облекло пресъздават народната традиция и закичват всеки гост с розов цвят.




Розовите насаждения на нашата фамилия са на 60 години, предават се от поколение на поколение. Страхувам се обаче, че след нас няма да има кой да се грижи за тях, защото децата ни се преместиха да работят в големите градове и вече рядко се връщат – казва Иванка Иванова – работничка в Старата розоварна:


Една от най-старите действащи розоварни е нашата. Над вратата има лозунг, който гласи – Спазване на технологичен режим – гаранция за първокачествени етерични масла. Един килограм розово масло се извлича от три тона и половина розов цвят. Сградата на Старата розоварна е така построена, че най-отгоре, откъм улицата, се предават чувалите с розовия цвят, които се спускат по специални улеи надолу към казаните. Работата е много, а на добра печалба вече не може да се разчита. В последните години продаваме малки количества, а и цената спада. Въпреки това, по всяко време на годината идват все повече туристи, за да видят отвътре една съвременна розоварна.


Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31