Българското розово масло и днес е сред най-качествените и търсени етерични масла по цял свят. Отличава се със своя дълготраен аромат и лечебни свойства, затова извлекът от българска маслодайна роза е в основата на широка гама козметични и лечебни продукти. Една от най-старите розоварни в България се намира в подбалканския град Стрелча. Тя е на изхода на града, по пътя за Копривщица, и е възникнала на това място в годините след Освобождението на страната ни от турско владичество. Така розовият цвят, добит от земята на Стрелча, вече близо век и половина се събира и преработва в Старата розоварна на града. Местните жители казват, че тяхната розоварна е втората най-стара в розопроизводителния район на България. През последните години съоръженията са модернизирани и инвеститорът е постигнал затворен цикъл – от производството на етерични масла, до влагането им в серия козметични продукти, които се разпространяват на пазара у нас и в чужбина.
В Стрелча отглеждането на маслодайна роза е част от семейната традиция. Тук буквално всяко семейство отглежда от 1 до 3 декара маслодайни рози, затова и маслото, добито от тях, се предава в семейството като ценна реликва. Розите в Стрелча всъщност идват от близкия град Копривщица и така, благодарение на подходящия климат, е поставено началото на масовото розопроизводство – разказва Надя Романкова, изпълняващ длъжността директор на Исторически музей - Стрелча.
Веднага след Освобождението, от град Клисура към Копривщица се пренася маслодайната роза. Копривщица обаче е разположена доста по-високо в планината. Местните жители насаждат розови градини, но се оказва, че тази култура не може да вирее на такъв високопланински климат. Затова изкореняват всичките си розови насаждения и заедно с казаните за розоварните ги продават в Стрелча. Няколко фамилии засаждат първите розови градини. Става ясно, че заради благоприятния климат розата вирее много добре в района. Започва бързо развитие на розопроизводството още през 20-те години на 20 век. Имало е около 300 дка розови насаждения, отглеждани на семеен принцип. В началото стрелчани се опитват да дестилират розовото масло в домовете си, направили си и казани, но понеже е нужна много вода за изваряване на розовия цвят, а и място, където да се изхвърля отпадъчния материал, хората се събират и решават заедно да си направят розоварна. Мястото е определено близо до реката. Монтират се няколко казана и там започва изваряването на розовия цвят. Към днешна дата вече има около 6 хил. дка розови насаждения, отглеждани на семеен принцип. Затова всяка година през май месец, когато е розоберът, настава голяма еуфория в целия град. Празникът на розата се организира от 1996г. в Стрелча. Избираме най-красивото момиче, което да носи титлата „Царица Роза“, а едновременно с това всяка година организираме и спектакъл възстановка „Розобер“. В деня на празника всички гости могат да посетят розоварната, а също и розова градина, където самодейци в традиционно облекло пресъздават народната традиция и закичват всеки гост с розов цвят.
Розовите насаждения на нашата фамилия са на 60 години, предават се от поколение на поколение. Страхувам се обаче, че след нас няма да има кой да се грижи за тях, защото децата ни се преместиха да работят в големите градове и вече рядко се връщат – казва Иванка Иванова – работничка в Старата розоварна:
Една от най-старите действащи розоварни е нашата. Над вратата има лозунг, който гласи – Спазване на технологичен режим – гаранция за първокачествени етерични масла. Един килограм розово масло се извлича от три тона и половина розов цвят. Сградата на Старата розоварна е така построена, че най-отгоре, откъм улицата, се предават чувалите с розовия цвят, които се спускат по специални улеи надолу към казаните. Работата е много, а на добра печалба вече не може да се разчита. В последните години продаваме малки количества, а и цената спада. Въпреки това, по всяко време на годината идват все повече туристи, за да видят отвътре една съвременна розоварна.
Стари български села с уютни къщи за гости, тишина, разходки сред природата и вкусна домашна храна. Селският туризъм се превръща в предпочитан форма на отдих, особено сред семейства и млади хора, които избират природосъобразния начин на..
Казват, че за да опознаеш дадено място, трябва не само да го видиш с очите си, но и да го вкусиш с небцето си . Всяко българско село, всеки град или регион си има своя специфичен дъх и аромат. Един от начините да ги опознаете са кулинарните маршрути,..
Лятото може да е незабравимо не само с почивка край морето, а и с разходка до дивите плажове на Дунава. Всяко от градчетата по бреговете на голямата река си има своето място, където човек може да разпъне чадър и да стъпи върху фините речните пясъци...