Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България – спирка за млади пътешественици по проекта Road Trip

Една от най-видимите ползи от членството на една държава в Европейския съюз, безспорно е възможността гражданите ѝ да пътуват свободно в рамките на общността. Все по-често срещани са както индивидуалните, така и организираните пътувания на млади хора. Те избягват да се задържат на едно място прекалено дълго време, а възможности постоянно да са на път им осигуряват различни инициативи за обмяна на опит или пътувания в името на някаква кауза. Проектът Road Trip е един от тези спасителни оазиси, в които млади хора могат, макар и за месец, да избягат от ежедневието си.Инициативата е по идея на Европейската комисия и се проведе за втори път, обединявайки осем младежи около едно петседмично приключение, което да им помогне да опознаят различните европейски държави и народи. В рамките на месец септември, разделени на две групи, участниците посетиха 17 страни и повече от 30 региона на Стария континент. Всеки отбор е имал за задача да заснеме видео материали, които да представи пред публика. Пътешествието е осъществено с автомобили, по предварително определени два маршрута. Първият е от Швеция до Канарските острови, а вторият – от Ирландия до Кипър.

Сред участниците в един от отборите, откриваме името на наша сънародничка – актрисата Даяна, която разказа за Радио България, какво отличава това пътешествие от други подобни европейски обиколки:

Тъй като проектът е подкрепен от Европейската комисия, хората се отнасяха с нас с много голям респект и уважение и така ние посетихме места, където обикновени туристи не ходят. Нашата публика са млади хора, документалните ни клипчета не съдържат много суха материя и на зрителите няма да им бъдат скучни, защото сме ги направили много кратки и сбити. Продължителността им варира между 1 и 3 минути, тъй като не искаме да отегчаваме хората и знаем, че те нямат време да гледат едно и също нещо. В тези филми не документираме само местата, които посещаваме, но и нашите собствени чувства, защото като пътешественици смело можем да кажем, че се променихме много за този един месец. Преживяхме, видяхме и почувствахме изключително много неща.

Едно от местата, които посещава благодарение на пътуването е Националния парк „Доняна“ в Испания, където се развъждат иберийски рисове. Там Даяна за пореден път оценява какъв късмет имат участниците в проекта, които успяват да стигнат до недостъпни за повечето хора територии от парка и да заснемат няколко риса. Те са застрашен вид, който се среща само в областта Андалусия, а възможността да ги зърнеш, не е за изпускане. Освен да покаже природните красоти и историческото наследство на европейските региони, проектът Road Trip има за цел да запознае гражданите как членството на страните им в ЕС влияе върху развитието на областите, в които живеят.

Двама от участниците – кипърският влогър Панос и холандският режисьор на документални филми Уайнанд, за които България бе предпоследна спирка по пътя им към Кипър, смятат, че във всяка от държавите, които са прекосили има впечатляващи научноизследователски проекти и предприемачески инициативи, за които си струва да се знае. България не е изключение и в рамките на престоя им у нас, пътешествениците успяват да се срещнат с представители на водещи иновативни компании, работещи на Балканите и в цяла Европа. Макар да са пропътували хиляди километри, двамата казват, че не са имали никакви проблеми, докато са били на път и цялото пътуване е било организирано много добре. Впечатленията им от България са добри и тук им харесва много. Уайнанд идва за втори път у нас и е възхитен от богатия ни културно-историческо наследство град Велико Търново, столицата София и пиринските градчета – Банско и Мелник, които е посетил преди три месеца, в рамките на друго негово пътешествие.

Снимки: roadtriproject.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10