Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Филателни бисери от цяла Европа в Пловдив до 20 октомври

Снимка: fair.bg
В Пловдив бе открита Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019”. Филателисти от 19 държави показват впечатляващи експонати, разположени върху 480 табла. Известен колекционер от Лондон представя редки и скъпи екземпляри от българската филателна класика, а негови колеги от София добавят два шедьовъра − марките „Малък лъв“ и „Източна Румелия“. Могат да се видят и колекции, посветени на видни български творци, на природни забележителности и народни носии. Един от акцентите на изложбата е 140-годишнината от Цариградския мирен договор /1879/, с който официално се слага край на освободителната за България война между Русия и Османската империя. Ще бъде валидирана илюстрована пощенска карта, посветена на тази годишнина. Гости на изложбата са Симеон Саксгобурготски − почетен председател на Съюза на българските филателисти, и Никита Лобанов-Ростовский − внук на руския дипломат княз Алексей Лобанов-Ростовский, подписал историческия документ от страна на Русия.


Още от категорията

България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици

По данни на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви видове. Още в началото на декември бяха наблюдавани първите струпвания на северни видове като големите белочели и..

публикувано на 11.01.20 в 09:10

Броеница се купува със сърцето

И до днес не се знае със сигурност откога съществуват броениците. Има обаче различни митове. Един от тях гласи, че будистки свещеник казал на един беден неграмотен индиец, че трябва да прочете 108 молитви. Индиецът отговорил, че не може да брои,..

публикувано на 11.01.20 в 09:00

Когато над езерото Мичиган в САЩ се развя българският флаг

Буйно мъжко хоро извиха двайсет смелчаци в ледените води на езерото Мичиган, развявайки българския флаг. Други триста души българи им се радваха от брега, подскачайки и те под звуците на тъпана и гайдата. Градусът на настроението ги бе накарал да..

публикувано на 10.01.20 в 12:18