Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Произведения на Владигеров и Бърнстейн ще звучат в зала „България“


На 31 октомври, в традиционния концертен четвъртък на Софийската филхармония, ще прозвучат две произведения, станали знакови за своите автори. И създадени само с пет години разлика. Ленард Бърнстейн пише своята Първа симфония през 1942 г., когато е едва 24-годишен. Премиерата е през януари 1944 г. под диригентската палка на композитора в Сирийската джамия Syria Mosque в Питсбърг. В Ню Йорк прозвучава през март същата година в Карнеги хол. Тогава печели и наградата на Нюйоркския кръг за музикални критици за най-добро американско произведение през 1944 г. (New York Music Critics' Circle Award for the best American work of 1944). И до днес произведението се приема за един от най-добрите опуси на големия музикант.

Симфонията е програмна творба, създадена върху библейската история за пророк Йеремия. Частите са три: Prophecy („Пророчество“), Profanation („Оскверняване“) и  Lamentation („Плач“), където е включен глас (мецосопран). В първите две изпълнения солистка е Джени Турел. В зала „България“ партията ще изпълни Виолета Радомирска – певица с активна международна кариера в Швейцария, Германия, Италия. Диригент е Оливер Ведер – музикант с впечатляваща творческа биография, в момента музикален директор и главен диригент на Thüringer Symphoniker Saalfeld-Rudolstadt – един от най-старите оркестри в Германия.

В първата част маестро Ведер ще дирижира Концерт за пиано и оркестър № 3 от Панчо Владигеров. Българският класик, чиято 120-годишнина от рождението отбелязваме през 2019-а, посвещава своето произведение на забележително събитие – откриването на зала „България“ на 9.10.1937 г. Композиторът, 38-годишен тогава, участва в тържествения концерт по този повод като солист в премиерата на творбата си. А на 31.10.2019 произведението ще изпълни Мария-Десислава Стойчева – студентка от НБУ, в класа на проф. Людмил Ангелов. Тази година тя спечели първа награда на Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ в Шумен, както и специалната награда за най-добро изпълнение на творби от патрона на конкурса. Мария-Десислава има още десетки отличия от международни форуми, два пъти е избирана за участник и стипендиант в Musica Mundi (Белгия) – курс по камерна музика, в който работи с известни пианисти и педагози. Участник е в концерт-представяне на млади таланти в рамките на петото издание на фестивала Piano Extravaganza в София. Носител е на приза „Млад музикант на годината – 2015“ на предаването Алегро Виваче eна БНР. За предстоящата си изява тя споделя:



Концертът е част от ангажиментите, които получих, благодарение на фондация „Панчо Владигеров“. Това е изключителна възможност, която се дава на носителя на първата награда от едноименния конкурс. Мисля, че всички клавирни концерти на Владигеров (общо пет) имат своето очарование, но безспорно този е сред най-често изпълняваните и най-обичаните от публиката. Беше включен и в програмата на конкурса „Панчо Владигеров“ тази година.  Интересно съвпадение е, че първото ми солово изпълнение в зала „България“ беше също с творба от този голям български творец. Щастлива съм, че дебютът ми със Софийската филхармония е с негов концерт. Искам да кажа също, че е неоценима възможността да работя с пианист, запознат в много големи детайли с творчеството на Владигеров. Проф. Ангелов е правил записи на концертите му, изпълнявал ги е с различни оркестри и диригенти. Това е прекрасна българска музика и се надявам да е интересно за публиката и да се получи хубав концерт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15