Росен Кукошаров с дебютен албум But a Dream

Снимка: личен архив

Повече от двайсет години Росен Кукошаров се занимава с музика професионално. Пее, пише текстове за различни български изпълнители, работи с творци като Лили Иванова, Мария Илиева, Орлин Павлов и други актуални имена от родната поп сцена. Имал е възможност да бъде на една сцена с Jamiroquai, с Freestyle (Фрийстайл) като подгряваща група. Росен има издадени няколко авторски сингъла, които му донесоха четири награди от конкурса за български поп и рок изпълнители на БНР – „Пролет“. И едва сега, през есента, музикантът издаде своя първи самостоятелен албум, озаглавен But a Dream (Просто сън).
Това са песни, които съм събирал от доста време и чак сега намериха своята реализация. Някои от тях претърпяха и стилистични метаморфози. Разбира се, в албума има и съвсем нови композиции, създадени специално за него. В крайна сметка той е едно от моите превъплъщения като музикант. В But a Dream съм наблегнал повече на джаз музиката, има немалко импровизаторски сола, за което голям принос имат всички музиканти, с които съм работил. Беше голямо предизвикателство да се справя чисто технически с тази свободна, импровизационна зона. Затова за мен този албум е едно своеобразно израстване, сбъдване на една мечта. Целта ми не беше просто да издам албум, а да има какво да покажа с него, както и желанието ми да работя с брат ми, Милен Кукошаров. Той отдавна е заел своето място в джаз средите и за мен, като по-малкия брат, досега е било недостижимо да работя с него, но ето, че се случи.

Албумът But a Dream съдържа осем авторски композиции на Росен Кукошаров. Освен на английски, той е включил и две песни на български език. Те са познати на българската аудитория от наградите, които е печелил с тях и съответно излъчванията им в родния ефир. Основна причина албумът да звучи „джазово“ е не само намесата на брат му, Милен Кукошаров, който е един от изявените джаз пианисти у нас, но и благодарение на Димитър Карамфилов – контрабас и Васил Вутев – ударни, с които изпълнява пиесите. Всички текстове са написани от изпълнителя, а в аранжиментите важно участие заема неговият брат.

Песента, която дава име на албума But a Dream, има интересен текст. В нея съм направил заемки от различни приказни истории – от „Малкият принц“, от „Питър Пан“, от „Алиса в страната на чудесата“… Вътре има стереотипи на детето, което се противи на това да порасне, борбата в човек при израстването му, стремежа да запази детското в себе си, макар и често несъзнателно. Темата, която засягам в текста е какво се случва с човек, когато вече не е такъв, какъвто е бил.

Иван Бошев е човекът, който е записал и мастерирал албума. Той застава зад проекта и като ко-продуцент, заедно с Милен Кукошаров – основния двигател в реализацията му.


Официалното представяне на дебютния албум на Росен Кукошаров But a Dream беше в Пловдив преди броени дни, на петото издание на Пловдив Джаз фест. Във времето той ще намери своето място и на други сцени и фестивали както у нас, така и в чужбина.


Още от категорията

Проф. Сава Димитров-младши: „Българската школа по кларинет продължава да гради прекрасни професионалисти“

Тази година се навършиха 100 години от рождението на проф. Сава Димитров – повод за няколко културни събития. Както преди дни стана ясно – на името на уважавания професор е учреден международен конкурс. Неоценими са заслугите му в изграждането на..

публикувано на 14.12.19 в 08:00

Новогодишният музикален фестивал − вдъхновен от бележити годишнини, значими постижения… и от зимата

Симфонични и хорови концерти, клавирни рецитали, балетни спектакли, концерти на и за деца…Тридесет и третото издание на Новогодишния музикален фестивал започва на 14 декември, а първият концерт е на хор „Ваня Монева“. Поводът − 25-годишнината от..

публикувано на 13.12.19 в 12:40

„Little Stories“ – дебютен албум на джаз музиканта Петър Славов-син

Контрабасистът Петър Славов е един от най-успешните джаз музиканти в САЩ и по-специално в Ню Йорк. Той е син на известния в близкото минало барабанист Петър Славов, добре познат от формации като „Джаза на оптимистите“, „Джаз фокус 65“, „Сребърните..

публикувано на 11.12.19 в 11:30