Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архивни снимки и рисунки от международните детски асамблеи в България са подредени в изложба

Снимка: БГНЕС

Дом на културата „Средец“ е домакин на експозиция, посветена на 40-годишнината от провеждането на първата международна детска асамблея „Знаме на мира“. До 26 ноември, жители и гости на столицата могат да разгледат фотографии и детски рисунки, запазени във фонда на международната асамблея. Първото подобно събитие у нас се провежда през 1979 г, обявена от ООН за Международна година на детето. С организацията на Асамблеята се заемат общественици и културни дейци от цял свят под ръководството на Людмила Живкова, председател на Комитета за култура и дъщеря на генералния секретар на Българската комунистическа партия Тодор Живков. Първите участници в асамблеята са 2500 деца от 77 страни. В рамките ѝ се провежда и Първият световен детски парламент, на който е прието „Писмо-обръщение“ към децата от целия свят. Едно от важните събития по време на първия фестивал за детско изкуство у нас е и откриването на международния парк на децата от света „Камбаните“, където гостенчета от различни държави, поставят по една камбана, символизираща културата и традициите на родината им. Церемонията уважава лично тогавашният генерален директор на ЮНЕСКО Амаду-Махтар М'Боу. 3900 деца от 138 страни участват в четирите издания на Асамблеята до 1989 година. Участниците от България са 14 хиляди. През 1990 година инициативата е спряна, а през 1999-та е възстановена в по-скромен мащаб от дъщерята на Людмила – Евгения Живкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20